U bent hier: Praktische tips Katten Kat opvoeden

Gerelateerde informatie

Kat opvoeden

Kat opvoeden; hoe kan ik dit het beste doen?

Kat opvoedenHet opvoeden van uw kat is erg belangrijk. Want voedt u uw kat niet op, dan kunnen er irritaties ontstaan. Ook kan uw huisdier probleemgedrag gaan vertonen. En dat wilt u natuurlijk voorkomen. Maar hoe voedt u uw kat nu het beste op? Wat moet u wel en vooral niet doen? Zoekdierenarts geeft u graag enkele tips.

Kat opvoeden; zindelijk maken

Het opvoeden van een kat begint natuurlijk vanaf het eerste moment dat u uw huisdier in huis heeft. Zowel volwassen katten als kittens zijn vaak al zindelijk. Katten leren namelijk van jongs af aan van de moederpoes dat zij de kattenbak moeten gebruiken. De moederpoes pakt de jonge katjes voortdurend op en brengt ze naar de kattenbak toe. Daarnaast geeft zij zelf het goede voorbeeld. 

Als u uw kat of kitten me naar huis neemt, is het belangrijk om uw huisdier meteen op de kattenbak te zetten zodat hij die zelf kan vinden. Laat de kat de rest van uw woning zelf ontdekken en maak daarbij vanaf het begin duidelijk waar hij wel en niet mag komen.

Kat opvoeden en belonen

Positief opvoeden heeft altijd de voorkeur. Dit betekent dat u uw kat niet te veel straft bij ongewenst gedrag, maar juist beloont bij gewenst gedrag. Gebruik een zachte en vriendelijke stem als u uw kat beloont. U kunt hem daarnaast ook aaien en eventueel zijn favoriete speeltje te voorschijn te halen. De beloning is nu compleet en uw kat leert zo snel dat dit gedrag prettige gevolgen voor hem heeft. 

Ongewenst gedrag kunt u natuurlijk niet helemaal voorbij laten gaan. Doet de kat iets wat niet mag, corrigeer hem dan met een harde en luide toon. Dit is voldoende om uw kat bewust te maken van zijn ongewenste gedrag. Slecht gedrag kan ook een symptoom zijn van een kwaal. Laat uw kat daarom regelmatig controleren door een dierenarts. Geef ook uw kat voldoende aandacht en speel regelmatig met hem. Ongewenst gedrag kan ook een schreeuw om aandacht zijn.

Kat opvoeden en krabben

Krabben wordt door veel kattenliefhebbers als ongewenst gedrag gezien. Maar krabben is natuurlijk gedrag van uw kat. Geef uw kat de mogelijkheid om op één bepaalde plek zijn nagels te scherpen. Zorg dat u een krabpaal heeft en zet de kat in de juiste houding. Zo laat u uw kat kennismaken met uw krabpaal. Krabt uw kat alsnog aan uw meubels of tapijt? Dan moet u snel ingrijpen. Plaats de kat bij de krabpaal zodra u hem ziet krabben aan uw meubels. Hoe langer een kat ongewenst gedrag vertoont, hoe moeilijker het is om dit gedrag af te leren.

Kat opvoeden en ongewenst gedrag afleren

Vertoont uw kat al (langere tijd) ongewenst gedrag en wilt u hem dit afleren? Dat kan in de meeste gevallen wel, maar u moet wel geduld hebben met uw huisdier. Als voorbeeld nemen we een kat die regelmatig op het aanrecht springt. Zodra uw kat op het keukenblad springt, dan ‘veegt’ u de kat eraf. U kunt de handeling extra kracht bijzetten door met een duidelijke en harde toon ‘nee’ te zeggen. Wees consequent. Anders weet uw kat niet meer wat wel en wat niet mag. Blijft uw kat dit gedrag herhalen, dan kunt u hem met een plantenspuit ‘nat’ spuiten. Helpt ook dit niet, dan is het een optie om aluminiumfolie op het aanrechtblad neer te leggen. Katten vinden dit erg onprettig. Lees meer over 'Mijn huisdier vertoont probleemgedrag'.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering