U bent hier: Praktische tips Katten Kattengedrag: wat hoort erbij?

Gerelateerde informatie

Kattengedrag: wat hoort erbij?

Als kattenliefhebber weet u waarschijnlijk al het een en ander over kattengedrag en karaktertrekken van deze bijzondere huisdieren. Katten vertonen natuurlijk niet allemaal hetzelfde gedrag. Zo is het heel anders om een Bengaalse kat in huis te hebben dan een Ragdoll. Maar ook de opvoeding van een kitten speelt een grote rol bij het gedrag van de kat. Net als gebeurtenissen die hij in de eerste periode van zijn leven meemaakt. In dit artikel geven we u graag een beeld van kattengedrag, wat is normaal gedrag en wanneer is het een probleem aan het worden?

Kattengedrag: lichaamstaal en geluiden

Een kat heeft net als mensen een aantal manieren om zich te uiten. Het kan hierbij gaan om lichaamstaal, maar ook om specifieke geluiden en gemiauw. Wel gebruiken zij hun lichaam het meeste om mee te communiceren. Wanneer u leert deze signalen op te pikken, gaat u uw kat beter begrijpen en soms zelfs zijn gedrag voorspellen.

Katten maken gebruik van deze lichaamstaal:

  • geurtjes
  • praten met de staart
  • houding van poten en rug
  • stand van oren en hoofd

 

Mogelijke kattengeluiden:

  • miauwen
  • sissen en grommen
  • spinnen

Kattengedrag: spelen en knuffelen

Leuk kattengedrag is natuurlijk samen knuffelen en lekker spelen. Iedere kat is op dit gebied anders. Vaak is er wel bekend bij een fokker of het kattenras van spelen houdt en of het een echte schootkat is. Sommige katten zijn liever wat meer op zichzelf. Het is goed om vooral voor jonge kittens speelgoed in huis te hebben, om te voorkomen dat ze er met uw spullen vandoor gaan. Soms kan een kat wat te onstuimig zijn tijdens het spelen of er ineens zat van zijn. Let dus goed op zijn signalen.

Kattengedrag: angst en stress

Een kat kan probleemgedrag vertonen, wat bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door angst en stress. Dit is het meest voorkomende probleemgedrag dat voorkomt bij katten. In principe is stress niet verkeerd, het is een natuurlijk afweermechanisme voor iedereen. Uw kat kan door tijdelijke stress moeilijk gedrag laten zien. Bijvoorbeeld door een verhuizing, de komst van een baby of een nieuw huisdier erbij. Als het goed is past hij zich daarna aan en verdwijnt de stress en het probleemgedrag. Langdurige stress is echter wel schadelijk, denk aan veel ruzie in huis, strenge straffen of teveel katten in huis. Tekenen van stress zijn o.a.: steeds wegkruipen en verstoppen, zenuwachtige likjes langs de bek, sproeien en extreem wassen, likken en bijten. Katten kunnen door stress ziek worden en bijvoorbeeld blaasproblemen ontwikkelen. Schakel dus hulp in van de dierenarts als de stress symptomen aanhouden.

Kattengedrag: krabben en bijten

Het is een vervelend probleem bij veel eigenaren: meubels en spullen worden kapot gekrabd door de kat. Of de kat krabt en bijt zichzelf veelvuldig. Waarom is dit en wat is er aan te doen? Er is een groot verschil tussen zichzelf krabben en bijten, of de meubels te grazen nemen. Zichzelf krabben en bijten wijst meestal op een lichamelijk probleem, zoals parasieten. Of de kat voelt zich gestrest. Aan meubels krabben doet uw kat om zijn nagels te slijten en zijn geur af te geven, via de voetzolen. Voorkom dit vervelende gekrab aan uw meubels, door genoeg alternatieven te bieden. Denk aan een of meerdere krabpalen en planken. Maak daarnaast de krabplekken op uw meubels onaantrekkelijk. Er zijn geurtjes te koop om erop te spuiten, of u plakt het af met dubbelzijdig tape of plastic. De kat straffen met de plantenspuit gaat het probleem niet verhelpen.

Kattengedrag: onzindelijkheid en sproeien

Heeft u last van uw kat, omdat deze naast de kattenbak poept of plast? Of steeds urine sproeit in huis? Dit is erg vervelend, maar in de meeste gevallen wel op te lossen. Geen reden om uw kat de deur uit te doen dus! Ga om te beginnen langs de dierenarts om uit te zoeken of er een lichamelijke oorzaak is voor dit gedrag. Dit is vaak het geval en echt alleen op te lossen met behandeling door de dierenarts. Is er vastgesteld dat het een psychische oorzaak heeft? Onderzoek dan waarom uw kat angstig, gestrest of nerveus is. Door de oorzaak weg te nemen en aandacht voor uw kat te hebben kunt u het gedrag aanpakken. Een gedragstherapeut voor katten kan hierbij helpen.

Kattengedrag: goede opvoeding kitten

Om een goede huisgenoot aan uw kat te hebben, is de opvoeding belangrijk. Uw kitten gaat alles uittesten en moet u van jongs af aan leren wat wel en niet mag in huis. Denk hierbij aan het zindelijk maken van uw kitten, het leren buiten te zijn zonder u en ook krabben op de daarvoor bestemde plek.