U bent hier: Praktische tips Katten Kattenkraag

Gerelateerde informatie

Kattenkraag

Kattenkraag; wat is het?

KattenkraagWordt uw kat binnenkort geopereerd of heeft uw huisdier ergens een wond? Dan bestaat de kans dat uw dierenarts u een kraag voor uw kat adviseert. Deze kraag wordt om de nek van uw kat bevestigd en voorkomt dat uw kat bij de wond kan komen na bijvoorbeeld een sterilisatie of castratie.
Hoewel een kattenkraag in het begin vast even wennen is voor uw huisdier, wordt het vanzelf ‘gewoon’. De kraag heeft verder namelijk weinig gevolgen voor uw kat. Hij kan gewoon eten, drinken, liggen en zelfs (binnen) spelen. Alleen het in zijn geheel buigen van de nek is door de kraag niet mogelijk. 
De kattenkraag is in verschillende varianten verkrijgbaar. De meest bekende is de witte of doorzichtige kraag in koker vorm. Deze kraag wordt ook wel een lampenkap genoemd. 

Waarom een kattenkraag?

De kattenkraag wordt meestal ingezet na een operatie. Als uw kat geopereerd is, dan heeft hij vaak een wond. Omdat een wond kan jeuken, likt of krabt uw kat hier aan. Dit kan een infectie als gevolg hebben. Als uw kat een operatie heeft gehad waarbij schroeven, platen of andere materialen zijn gebruikt, dan kan zo’n infectie ernstige complicaties geven. Een kattenkraag is dan ook altijd aan te raden.

Kattenkraag; hoe te gebruiken?

Vaak zorgt de dierenarts ervoor dat uw kat een kraag krijgt die goed past. Is dit niet het geval en moet u zelf een kattenkraag aanschaffen? Meet dan de omtrek van de nek van uw kat. Deze vind u terug op de verpakking van de kattenkraag. De eerste keer dat u de kraag bij uw kat omdoet, moet u ervoor zorgen dat deze strak genoeg zit. Let er op dat u twee vingers tussen de kraag en de nek van uw kat kunt plaatsen. In geval van een ‘lampenkap’ kraag kunt u zien of de kraag goed zit door te kijken naar de neus van uw kat. Deze mag niet uit de kraag steken. 

Uw dierenarts adviseert u waarschijnlijk om uw kat binnen te houden zolang hij een kraag draagt. Buiten loopt uw kat namelijk extra kans op verwondingen. Ook kan de wond buiten sneller geïnfecteerd raken.

Meer informatie kattenkraag

Heeft u nog vragen over een kraag voor uw kat? Maak dan een afspraak met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. De dierenarts kan u adviseren, informatie geven en u een passende kraag voor uw kat aanbieden.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering