U bent hier: Praktische tips Katten Kattenrassen

Gerelateerde informatie

Kattenrassen

Kattenrassen en hun eigenschappen

Er zijn een aantal verschillende kattenrassen in Nederland en de rest van de wereld te vinden. Natuurlijk zijn er ook mensen die een gewone ‘lapjeskat’ of bastaardkat kiezen. Maar een echte raskat heeft ook zeker zijn waarde en vaak unieke uiterlijke en innerlijke kenmerken. Er zijn momenteel tussen de 40 en 60 kattenrassen geregistreerd, afhankelijk van de organisatie die we hierin volgen. Overweegt u een raskat in huis te halen? Dan is het nuttig om u goed in te lezen over de specifieke eigenschappen van een ras. Ook heeft ieder ras zijn eigen behoeften qua verzorging, gezelschap en ruimte. Deze kattenrassen zijn te koop bij een goede fokker of cattery.

Grote kattenrassen

Het is een kwestie van smaak: houdt u van grote kattenrassen of toch liever een slag kleiner? Een aantal grote kattenrassen kunnen ruim boven de 10 kilo uitschieten. De grootte van de kat zegt meestal niks over het karakter van de kat. Dat kan bijvoorbeeld heel zachtaardig en rustig zijn. Wel zien sommige grote kattenrassen er erg indrukwekkend uit, bijvoorbeeld door hun overeenkomsten met wilde katten. We noemen hier een paar grote kattenrassen:

Kleine kattenrassen

Natuurlijk altijd schattig zijn kleine kattenrassen. Een kitten spreekt mensen altijd aan, maar men vergeet vaak dat die kan uitgroeien tot een enorme kat. Wilt u dit voorkomen? Kies dan voor een klein ras. Vergis u echter niet: een kleiner ras kan niet automatisch beter binnen zijn. Wilt u niet dat uw kat naar buiten gaat? Selecteer dan van te voren een ras dat hiermee om kan gaan. Het formaat van de kat heeft daar weinig mee te maken. We noemen hier een paar kleine kattenrassen:

 • Singapura
 • Munchkin
 • Cornish Rex
 • Devin Rex
 • Amerikaanse Kruloorkat

Kleinste kattenras

Het kleinste kattenras ter wereld is de Singapura. Dit ras weegt zo’n 2 a 3 kilo. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat men dacht dat het ras in Singapore was ontstaan. Later bleek dat de kat uit Amerika komt. Dit ras heeft grote ogen en oren, maar is verder erg klein. De vacht is zacht en kort, meestal met een bruine gloed. Dit kleine diertje is speels en nieuwsgierig, ook ligt de Singapura graag lekker hoog, om goed overzicht te hebben.

Langharige kattenrassen

Het zijn kattenrassen die er aaibaar uitzien, maar soms ook groot en imposant: langharige kattenrassen. Deze katten hebben meer verzorging nodig, omdat de vacht vaak gekamd of geborsteld moet worden. Liefst iedere dag en dan ook op plekken waar hij dat liever niet heeft. Bedenk dus van te voren dat deze rassen niet alleen mooi zijn, maar ook een investering van hun baasje verwachten. Het laatste dat u wilt, is een kat vol met klitten in zijn vacht. Of steeds haarballen in zijn maag.

Ook zien we vaak dat deze rassen als showkat worden ingezet. Het zijn geen katten die we op iedere hoek van de straat tegenkomen. Ze hebben dan ook iets statigs en luxueus over zich. Een aantal langharige of half langharige kattenrassen:

 • Perzische langhaar
 • Brits langhaar
 • Turkse Van
 • Maine Coon
 • Tiffany
 • Selkirk Rex

Populaire kattenrassen

We zien in ons land dat raskatten best populair zijn. U zal dit niet altijd zien, omdat deze katten meestal in huis leven. Het voordeel van een raskat is dat u hem kunt selecteren op specifieke uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen. Een aantal populaire kattenrassen:

 

 

Kattenrassen: wat past bij mij?

Bent u van plan een kat in huis te halen en weet u nog niet welk kattenras bij u past? Dan is het goed om er veel informatie over te lezen. Laat u niet alleen leiden door het uiterlijk van de kat. Natuurlijk is persoonlijke smaak belangrijk, maar ieder kattenras heft ook zijn eigen karaktereigenschappen. Bent u veel van huis, of juist dagelijks veel met uw kat bezig? Houdt u van borstelen en vertroetelen, of wilt u liever een kat die weinig tijd kost? En heeft u kinderen of andere huisdieren, waar de kat mee op moet kunnen schieten? Allemaal overwegingen bij het aanschaffen van een kitten of kat. Een goede fokker of cattery kan u informeren over het specifieke ras.