U bent hier: Praktische tips Katten Kitten naar buiten; een spannend gebeuren

Gerelateerde informatie

Kitten naar buiten; een spannend gebeuren

Kitten naar buiten: voor- en nadelen

Een spannend moment in zijn jong leventje, op een dag gaat uw kitten naar buiten. Het is natuurlijk de vraag of u dit wilt en zo ja, hoe u dit het beste aan kunt pakken. Er zitten voor- en nadelen aan het buitenleven van een kat. Over het algemeen zal de kat van nature graag op ontdekkingsreis gaan en is er veel meer te beleven dan binnen in huis. Ook kan het voor u fijn zijn dat uw kat niet de hele dag in huis rondloopt, speelt en klimt. Er zijn natuurlijk ook nadelen en gevaren bij het naar buiten gaan, zeker voor een kitten. Zo kan hij verongelukken op straat, niet meer thuis komen, vechten of een ziekte oplopen. Bedenk altijd dat een buitenkat over het algemeen minder lang leeft. Lees meer leuke artikelen over kittens

kitten naar buiten
Voordelen Nadelen
 • veel vrijheid voor kitten      
 • verveelt zich niet snel
 •  groot risico op verkeersongelukken
 • minder haren in huis 
 • kans op vermissing
 • minder of geen werk van de kattenbak    
 • kans op vechtwonden

 

Kitten naar buiten: voorzorgsmaatregelen

Het loslaten van uw kitten kan erg spannend zijn. Hoe gaat hij zich redden in de grote, boze buitenwereld? Wilt u uw kitten van het buitenleven laten genieten, dan kunt u een aantal maatregelen nemen om wat veiligheid in te bouwen. Een paar tips:

 • zorg dat uw kitten is ingeënt om de kans op ziektes te beperken
 • chip en registreer uw kitten, zodat u hem gemakkelijker terugvindt
 • steriliseer of castreer uw kitten bij voorkeur
 • geef uw kitten een halsbandje met belletje (en veiligheidssluiting), dit verkleint de kans op het vangen van vogels
 • bewaar altijd een recente foto van uw kitten, voor het geval u hem toch kwijtraakt

Kitten naar buiten: vanaf wanneer?

Een goede stelregel voor het ‘buitenspelen’ van uw kitten is dat hij eerst ingeënt moet zijn. Vanaf een maand of 6 is het dus mogelijk hem naar buiten te laten gaan. De inentingen zijn belangrijk om te voorkomen dat hij bedreigende ziektes oploopt, zoals de kattenziekte of niesziekte. Ook is dit de leeftijd waarop het mogelijk wordt om uw kitten te steriliseren of te castreren. Dit is een absolute aanrader, als u geen nakomelingen of vechtpartijen wilt.

kitten naar buiten

Kitten naar buiten: hoe oefen ik dat?

Het is een deel van de opvoeding van een kitten om buiten te leren spelen. Uw kitten zal razend enthousiast zijn als hij mee naar buiten mag. Heeft  een eigen tuin? Dan is dat ideaal om uw kitten rond te laten snuffelen, liefst aan een tuigje. Ook kunt u met een tuigje een wandeling door de buurt maken, om uw kitten te laten wennen. Langzamerhand kunt u hem meer vrijheid geven. Oefen ook met het lokken van uw kitten met wat kattenbrokjes. Geef hem bij voorkeur iedere avond op hetzelfde tijdstip te eten. Wanneer hij naar buiten gaat, zal hij hoogstwaarschijnlijk terugkomen voor zijn maaltijd. Dan kunt u hem ook voor de nacht binnenlaten. Een kattenluikje met chip is een goed idee, als u uw kat ook overdag wilt binnenlaten, maar zelf niet thuis bent.