U bent hier: Praktische tips Katten Kitten ontwormen; waarom, hoe en wanneer

Gerelateerde informatie

Kitten ontwormen; waarom, hoe en wanneer

Ontwormen kittenHeeft uw poes een nestjes kittens gekregen? Of krijgt u binnenkort een kitten in huis? Dan is het belangrijk om te weten dat u de de kittens moet ontwormen. We geven u graag wat noodzakelijke informatie over het hoe en waarom hiervan.

Ontwormen kittens; waarom is dat nodig?

Kittens komen ter wereld na een draagtijd van ongeveer 63 dagen. Ze zijn volledig afhankelijk van de moederpoes omdat ze blind en doof zijn. Meteen na de geboorte drinken de kittens melk bij de moederpoes. Let er op dat zij genoeg melk heeft. In sommige gevallen is het bijvoeden van kittens noodzakelijk. Het drinken van moedermelk is goed voor de kittens, maar stelt ze ook direct bloot aan tal van bacteriën. De kittens kunnen via de melk bovendien besmet raken met wormen. Ze kunnen hier erg ziek van worden. Het ontwormen van kittens is dan ook belangrijk.

Wanneer kittens ontwormen?

Belangrijke vraag is natuurlijk: wanneer kan ik de kittens ontwormen? Al na vier weken kunt u kittens voor het eerst ontwormen. Verstandig is om alle kittens en de moederpoes gelijktijdig te ontwormen. Het ontwormen van een kitten is eenvoudig en vraagt niet veel tijd. U kunt een ontwormingskuur halen bij de dierenarts of een goede dierenwinkel. Let er altijd op dat de ontwormingskuur geschikt is voor katten en in het bijzonder voor kittens. De meeste ontwormingskuren zijn verkrijgbaar in pasta of tabletten. De ontwormingspasta is bij de meeste mensen favoriet, dat is gemakkelijker toe te dienen.

Ontwormen kitten; kuur toedienen

Als u voor de ontwormingspasta heeft gekozen, dan zit deze waarschijnlijk in een soort spuit. U vindt een ringetje aan het uiteinde van de spuit. Deze kunt u draaien zodat u de spuit in kunt stellen ‘op’ het gewicht van uw kitten. Is uw kitten 1 kilo? Dan zet u het ringetje op het cijfer 1. Vervolgens kunt u de spuit in de bek van uw kitten brengen en deze leeg drukken. Uw kitten krijgt zo precies de juiste hoeveelheid pasta binnen. Gaat u liever voor een ontwormingskuur in de vorm van een tabletje? Dan kunt u deze met uw vinger achter in de bek van uw kitten leggen. Vaak slikt uw kitten het tabletje dan zonder problemen door. U kunt ook kiezen voor een speciale ‘pillenschieter’. Hiermee kunt u de tabletjes eenvoudiger achter in het bekje inbrengen.

Ontwormen kitten; hoe vaak doe ik dat?

Als uw kitten vier weken oud is, kunt u het diertje het beste voor het eerst ontwormen. Herhaling van het ontwormen is altijd nodig. Uw dierenarts kan u hier een persoonlijk advies over geven. Wij geven u hier een algemeen ontwormingsschema voor kittens:

  • eerste keer bij 4 weken
  • bij 6 weken
  • bij 8 weken oud
  • bij 3, 4, 5, 6 maanden
  • bij 1 jaar
  • vervolgens 4 keer per jaar uw kat ontwormen

 

Tip: bent u zelf niet handig in het ontwormen van kittens? Dan kan uw dierenarts u altijd helpen met het toedienen van de pasta of tabletten.

Bedenk hiernaast dat uw kittens ook inentingen nodig hebben. Lees ook verder over 'steriliseren kitten'.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering