U bent hier: Praktische tips Katten Kitten zindelijk maken

Gerelateerde informatie

Kitten zindelijk maken

Kitten zindelijk maken; hoe doe ik dit?

Kitten zindelijk makenEen kitten zindelijk maken, een belangrijk onderdeel van de opvoeding van uw kitten. Hoe kunt u dit het beste doen? Wanneer kunt u er mee beginnen en wat moet u vooral niet doen? Zoekdierenarts geeft u graag enkele tips waardoor uw kitten hopelijk snel zindelijk is. De meeste kittens zijn al redelijk zindelijk als ze bij u thuis komen. Dit leren zij van de moederpoes, katten zijn van nature schone dieren. Het gemakkelijkste is het om uw kitten op een kattenbak zindelijk te maken. Het is daarbij belangrijk dat uw kitten makkelijk op de kattenbak kan komen. Zorg daarom voor een kattenbak met een lage rand. Komt u kitten net bij u in huis? Zet hem dan bij thuiskomst direct even op de kattenbak. Blijf dit herhalen wanneer u ziet dat uw kitten hoge nood heeft. 

Kitten zindelijk maken; plaats van de kattenbak

Zorg dat de kattenbak op een rustige plek staat waar uw kitten makkelijk kan komen. De kitten kan dan in alle rust zijn behoefte op de kattenbak doen. Wissel niet van plek en let er ook op dat de kattenbak niet naast de voerbak staat, dit vinden ze niet fijn. Maak de kattenbak schoon met bleekwater. Katten houden van deze geur en plassen dan sneller op de kattenbak.

Kitten zindelijk maken en ongelukjes in huis

Komt u plasjes tegen in uw huis? Dan kan het zijn dat de kattenbak verschoond moet worden. Een kat doet zijn behoefte niet op een vieze kattenbak. Was uw kat zindelijk, vindt u plasjes in huis en is de kattenbak schoon? Dan kan er sprake zijn van een medisch probleem. Denk hierbij aan een blaasontsteking, verstopping van de plasbuis, nierproblemen of suikerziekte. Wacht niet te lang en maak een afspraak met een dierenarts. Straf uw kitten niet als hij eens een ongelukje heeft. Wees alert op signalen dat hij hoge nood heeft en zet hem snel op de kattenbak. Beloon hem met u stem en aandacht als het gelukt is.

Kitten zindelijk maken; groot huis

Woont u in een groot huis? Houd uw kitten dan eerst in één kamer waar ook de kattenbak staat. Een kitten houdt van spelen en zal heel uw huis verkennen. De kans is groot dat de kitten de kattenbak niet terug kan vinden met vervelende ongelukjes als gevolg. Zodra uw kitten groter is, kan hij de kattenbak beter vinden.

Kitten zindelijk maken; problemen als volwassen kat

Was uw kat als kitten volledig zindelijk? Plast hij als een volwassen kat ineens niet meer op de kattenbak? Naast eerder genoemde medische oorzaken kan dit ook een gevolg zijn van veranderingen in zijn leefomgeving. Het kan zijn dat u een baby heeft gekregen, bent gescheiden of dat u een nieuwe partner heeft. De kat voelt zich dan bedreigd. Ook als u een nieuwe kat in huis heeft, kan dat een reden zijn om niet meer op de kattenbak te plassen. Datzelfde geldt voor een verandering van uw interieur. Uw kat moet hier aan wennen. Is er een gespannen sfeer bij u thuis? Dit voelt uw kat en hij kan daarom in huis plassen. Een negatieve ervaring op de kattenbak kan eveneens lijden tot het niet meer gebruiken van de bak. De kat is dan zo erg geschrokken dat hij gewoon niet meer durft.

Kitten zindelijk maken; meerdere katten tegelijk

Heeft u meerdere katten? Dan zijn er ook meerdere kattenbakken nodig. De meeste katten gebruiken niet dezelfde kattenbak. Dit heeft te maken met hiërarchie. In de regel kunt u net zoveel kattenbakken nemen als dat u katten heeft. Zo heeft elke kat zijn eigen kattenbak. Zet de kattenbakken allemaal in een andere ruimte. Mochten er toch problemen ontstaan, probeer dan eens een andere plek voor de kattenbak.

Kitten zindelijk maken en schoonmaken met ammoniak

Maak uw huis niet schoon met schoonmaakmiddelen die ammoniak bevatten. Dit vinden katten een heerlijk luchtje om overheen te plassen. Plast uw kat telkens op dezelfde plek? Leg hier dan aluminiumfolie neer. Dit vinden katten erg vervelend.

Kitten zindelijk maken en sproeien

Sproeien is iets anders dan plassen. De kater bakent het territorium bij u thuis af door zijn geur achter te laten. Castratie kan ervoor zorgen dat uw kater niet meer sproeit.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering