U bent hier: Praktische tips Katten Kittens opvoeden; van zindelijkheid tot regels leren

Gerelateerde informatie

Kittens opvoeden; van zindelijkheid tot regels leren

Kittens opvoeden

Bent u van plan een of meerdere kittens in huis te nemen? Dan gaat u aan de slag met kittens opvoeden. Een hele gezellige periode breekt aan. Maar ook een drukke! Jonge dieren nemen de meeste tijd in beslag. Kiest u voor een kat, omdat die zijn eigen gang gaat en weinig aandacht nodig heeft? Vergis u dan niet, want zeker een kitten heeft wel degelijk veel tijd en aandacht nodig. De opvoeding start al snel en kost u wat moeite. Het werpt echter ook zeker zijn vruchten af. Lees meer over kittens, bekijk filmpjes en achtergrondinfo in de special 'Kittens'

kittens opvoeden

Kittens opvoeden: socialisatie

Kittens opvoeden begint eigenlijk al zodra u ze in huis krijgt. Een onderdeel daarvan is socialisatie. Tot een week of 12 is de belangrijkste periode hierin voor een kitten. Hij zal alle indrukken die hij dan opneemt niet meer uitwissen, positief of negatief. Het is dan ook slim hem na thuiskomst kennis te laten maken met van alles: kleine kinderen, andere dieren, geluiden en het buitenleven (aan een lijntje). Hierdoor leert uw kitten dat dit bij het leven hoort en voorkomt u dat hij angstig of schuchter wordt. Een paar ideeën om hem goed te socialiseren:

 • laat hem door verschillende mensen voorzichtig vasthouden en aaien, ook door kinderen. Let wel op dat zij hem lief behandelen en niet onbedoeld knijpen of laten vallen.
 • neem hem mee naar de dierenarts voor een positieve ervaring
 • neem hem mee in de tuin of in de buurt, zo ontdekt hij gras, bomen en planten
 • laat hem geluiden horen, zoals een boormachine, grasmaaier, stofzuiger
 • pak uw kitten vaak op en oefen met ‘onderzoeken’ van zijn lijfje
 • neem hem mee voor een autoritje
 • laat hem kennis maken met andere huisdieren, onder begeleiding

Kittens opvoeden: zindelijk maken

Ook een belangrijk onderdeel van de opvoeding is het zindelijk maken van uw kitten. Dit vindt u zelf waarschijnlijk ook erg belangrijk, het scheelt een hoop gedoe. Katten zijn van nature schone dieren en uw kitten is vanuit het nest al deels zindelijk. Het makkelijkste is om uw kitten te leren zijn behoeftes op de kattenbak te doen in het begin. Zorg ervoor dat de kattenbak altijd op een vaste, rustige plek staat en dat hij goed schoon is. Kittens houden niet van een vieze kattenbak en willen ook liever niet dat hij bij de voerbak staat.

kittens opvoeden zindelijk maken

Kittens opvoeden: huisregels leren

Kittens zijn niet alleen erg schattig, ze zijn ook enorm speels en ondeugend. Ze zullen van alles uitproberen en moeten nog leren wat u wel en niet goed vindt. Ook dit is iets waar u tijd aan moet besteden. Wilt u voorkomen dat uw kat op het aanrecht loopt, op uw favoriete stoel slaapt en overal aan krabt? Dan is het slim in de beginperiode veel thuis te zijn bij uw kitten. Wees consequent bij het aanleren van uw huisregels. Laat duidelijk met uw stem weten wanneer iets niet mag, of til uw kitten steeds van de plek af waar hij niet mag zitten. Geef hem daarnaast veel positieve aandacht. Nog een paar tips:

 • maak uw huid kittenproof, leg bijvoorbeeld kleden op de bank en zet kwetsbare spullen even weg
 • wees consequent (samen)
 • gebruik speelgoed om te spelen en niet uw handen
 • schaf een krabpaal aan
 • straf uw kitten niet met een tik of de plantenspuit! Pak hem rustig weg als hij te ver gaat

Kitten opvoeden: naar buiten

Wilt u uw kitten aanleren om deels buiten te leven? Dan kunt u hem vanaf een maand of 6 naar buiten laten gaan. Doe dit eerst aan een lijntje, zodat hij kan wennen aan het buitenleven. Om te zorgen dat hij weer terugkomt, is het handig hem elke avond op dezelfde tijd te voeren. Hij zal dan voor zijn maaltijd terugkomen, u kunt hem dan ’s nachts eventueel binnenhouden. Een kattenluikje met chip is handig, dan kan uw kat ook naar binnen als u aan het werk bent. Bedenk wel altijd dat buitenkatten een grotere kans hebben op ongelukken en soms vermist raken. Wel vindt een kat het erg leuk om buiten op ontdekkingstocht te gaan.

Tip: vergeet niet uw kitten te steriliseren als u geen nakomelingen wilt