U bent hier: Praktische tips Katten Kittens verzorging

Gerelateerde informatie

Kittens verzorging

Ontzettend schattig natuurlijk, een kleine kitten. Maar vergis u niet in de hoeveelheid verzorging die hij nodig heeft. Zeker als hij klein is, maar ook een volwassen kat heeft dagelijks verzorging nodig. Houdt hier rekening mee, wanneer u een kitten in huis neemt, legt u zich gemiddeld voor een jaar of 14 vast. Wij vatten voor u samen wat de verzorging van een kitten zo ongeveer inhoudt.

Kittens verzorging: goede voeding

Tot de basisverzorging van een kleine kitten behoort natuurlijk allereerst een slaapplaats en goede voeding. Voor een kitten van 8-12 weken betekent dit ongeveer 4 keer per dag een kleine maaltijd. Tussen de 3 en 6 maanden worden dat 3 maaltijden. Vanaf een half jaar kunt u uw kitten 2 maal daags voeren. Koop altijd goed voer dat speciaal op kittens is afgestemd. Hier zitten alle nodige voedingstoffen in. Neem de eerste dagen na thuiskomst het voer van de fokker over en meng dit langzamerhand met eventueel nieuw voer. Zo kan uw kitten er langzaam aan wennen en voorkomt u diarree.

Kittens verzorging: gezondheid en preventie

Een belangrijk onderdeel van kittens verzorging is het letten op zijn gezondheid en de preventie van ziektes. Kittens hebben nog een zwak immuunsysteem en kunnen zich slecht verweren tegen ziektes. Het is belangrijk uw kitten te ontwormen en in te enten tegen mogelijk fatale ziektes. Herhaling hiervan is ook nodig op volwassen leeftijd. Daarnaast krijgen katten soms te maken met vlooien en mijten. Ziet u verdachte ziekteverschijnselen? Neem dan altijd contact op met een dierenarts.

Kittens verzorging: sterilisatie of castratie

Het is slim om u van te voren te realiseren dat een kitten veel kosten met zich mee brengt. Ook sterilisatie of castratie is namelijk iets dat vaak wordt uitgevoerd. Zeker als uw kitten naar buiten gaat, is het nodig om nakomelingen te voorkomen. Vechtpartijen komen vaak voor op straat, castratie kan hier goed tegen helpen.

Kittens verzorging: het gebit

Gebitsproblemen zijn ook bij kittens en volwassen katten veelvoorkomend. Doordat katten in de natuur veel meer moesten kauwen en bijten om hun voedsel te krijgen, sleten de tanden natuurlijk af. Ook werkte dit goed tegen het ontstaan van tandplak. Goede kattenbrokken zijn een manier op tandplak tegen te gaan. Controleer het gebit van uw kitten regelmatig. Ziet u iets vreemds, eet uw kitten slecht of ruikt hij uit zijn bek? Dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan.

Kittens verzorging: de vacht

De vacht van uw kitten heeft ook uw aandacht nodig. Kittens reinigen zichzelf door aan hun vacht te likken. Hierdoor kunnen haarballen ontstaan in hun buik. Overtollige haren regelmatig weg borstelen is een goede oplossing hiertegen. Wen uw kitten van jongs af aan aan het borstelen, dan vindt hij het waarschijnlijk prettig. Zeker een langharige kat moet dagelijks geborsteld worden. Zo kunt u direct checken of de vacht schoon is en er eventueel parasieten of vlooien aanwezig zijn.

Kittens verzorging: aandacht en opvoeding

Jonge katjes hebben veel aandacht nodig. Ze weten nog niet goed wat de huisregels zijn, lopen over van nieuwsgierigheid en zijn soms ondeugend. Het is dus handig om zeker in het begin veel thuis te zijn voor uw kitten, ook omdat ze veel kapot kunnen maken in huis. Naast het opvoeden en zindelijk maken van uw kitten, is aandacht en spelen belangrijk. Door hem veel op te pakken en te aaien, krijgt u een sterke band met het beestje.