U bent hier: Praktische tips Katten Nagels knippen kat

Gerelateerde informatie

Nagels knippen kat

Nagels knippen katZeker als u voor het eerst een kat in huis heeft, is het lastig om te bepalen of u de nagels van uw kat moet knippen. En als u dit gaat doen, hoe moet dat dan eigenlijk? Doet het geen pijn bij de kat? Zoekdierenarts geeft u graag meer informatie en helpt u op weg. Als u twijfelt over de lengte van de nagels van uw kat of bang bent om de nagels zelf te knippen, dan adviseren wij u om altijd een afspraak te maken met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt.

Nagels knippen kat; is dat nodig?

Sommige katteneigenaren zullen nu denken; ‘nagels knippen van mijn kat? Dat heb ik nog nooit gedaan’. Raar is dat zeker niet. Het is namelijk lang niet bij alle katten nodig om de nagels te knippen. In de natuur slijten de nagels van de kat vanzelf. Als u een echte buitenkat heeft, dan klimt en rent hij waarschijnlijk genoeg om de nagels goed te laten slijten. Komt uw kat nooit buiten? Dan klimt hij binnen wel, maar slijten de nagels veel minder. Een krabpaal voor uw kat kan uitkomst bieden, maar in sommige gevallen is dit niet voldoende. Als uw kat te lange nagels heeft, dan kan hij hier last van krijgen. Hoort u de nagels van uw kat tikken op de grond of blijft uw kat vaak haken met zijn nagels? Dan is het verstandig om de nagels te (laten) knippen.

Nagels knippen kat; hoe doe ik dat?

Gebruik voor het knippen van kattennagels een scherp schaartje. Deze kunt u het beste kopen bij uw dierenarts. Als u de nagels van uw kat voor het eerst knipt, dan kan dit best een heel lastig karwei zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat u weet wat u doet. U kunt uw dierenarts om instructies vragen. Ook zijn er op het internet verschillende filmpjes te vinden waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe u de nagels het beste kunt knippen. 

Wat belangrijk is om te weten, is dat er in een kattennagel een levend en dood gedeelte zit. Uiteraard moet u alleen het dode gedeelte afknippen. Bij lichte nagels is het roze deel het levende deel van de nagel. Bij donkere nagels is dit lastiger om te zien. Wees altijd voorzichtig!
De kans is groot dat uw kat het niet heel prettig vindt dat zijn nagels geknipt worden. Probeer zelf daarom zo rustig mogelijk te blijven en stel uw kat op zijn gemak. Dit kunt u doen door hem te aaien of bijvoorbeeld door hem te belonen met een kattensnoepje. 

Ook interessant:

Wat houdt kattenverzorging in?

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering