U bent hier: Praktische tips Katten Ontwormen kat

Gerelateerde informatie

Ontwormen kat

Ontwormen van uw kat is een noodzakelijke bezigheid. Helaas zijn wormen veel voorkomende parasieten bij katten. Ook uw kat kan hier last van krijgen. Met een goede ontwormingskuur en de juiste herhaalfrequentie kunt u uw kat eenvoudig beschermen tegen een besmetting met wormen. Zoekdierenarts.nl geeft u graag extra informatie over het ontwormen van uw kat: waarom is het nodig, hoe werkt het en hoe vaak moet u het herhalen?

Ontwormen kat

Ontwormen kat; waarom?

Als u een kat als huisdier heeft, dan weet u waarschijnlijk ook dat wormen regelmatig voorkomen bij katten. Wormen zijn parasieten die zich in leven houden ten koste van uw kat. Ze kunnen inwendig- en uitwendig leven, dit is afhankelijk van het soort worm. Uw kat kan last hebben van een lintworm, spoelworm of een hartworm. Deze besmetting kan veel ongemak en pijn veroorzaken. Het is dan ook belangrijk om uw kat preventief te behandelen zodat een eventuele besmetting voorkomen wordt. Heeft uw kat al last van wormen, dan is een behandeling altijd noodzakelijk!

Wat er gebeurt er als uw kat wormen heef, hangt af van het wormtype. Mogelijke symptomen zijnt:

  • vermageren en slecht eten
  • kittens met spoelwormen: dikke buik
  • lusteloosheid
  • hoesten, soms inclusief bloed (hartwormen)
  • conditieverlies

Ontwormen kat; hoe moet het?

Uw kat ontwormen kan op verschillende manieren. Ontwormingskuren zijn verkrijgbaar in verschilldende vormen, zoals:

  • pasta’s
  • tabletten
  • drankjes
  • pipetten

 

Zo kunt u zelf bepalen wat u een handige manier van toedienen vindt. De pasta’s zitten vaak in een spuit, waarmee u de pasta eenvoudig achter in de bek van uw kat kan spuiten. De tabletten kunnen handmatig of met een speciale pillenschieter toegediend worden. Drankjes worden vaak over het voer geschonken zodat de kat het ontwormingsmiddel zelf op eet en de pipetten kunnen gebruikt worden om de vloeistof in de bek of op het voer te druppelen. Uw kat ontwormen is dus erg simpel. Ontwormingskuren kunt u zelf ophalen bij een dierenwinkel, maar ook uw dierenarts of dierenkliniek kan u hierbij van dienst zijn.

Ontwormen kat; hoe vaak?

Zodra uw kitten geboren is, loopt het diertje kans om besmet te raken met wormen. Dit kan bijvoorbeeld door het drinken van moedermelk. Het is dan ook van belang om katten voor het eerst te ontwormen als ze drie a vier weken oud zijn. De kuur kan herhaald worden als het diertje 6 en 8 weken is en vervolgens bij de leeftijd van 3, 4, 5 en 6 maanden. Lees meer over het ontwormen van kittens.

Een volwassen kat kunt u elke drie maanden een ontwormingskuur geven. Dit betekent dat uw kat ieder jaar 4 keer ontwormd wordt. Ook als uw kat geen wormen heeft, is ontwormen zinvol. De wormenkuur werkt dan preventief en voorkomt besmetting van uw kat, zeker als het een echte buitenkat is.

Tip: heeft u moeite met het toedienen van een wormenkuur bij uw kat? Vraag uw dierenarts dan om hulp.

Meer weten over wormen bij katten?

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering