U bent hier: Praktische tips Katten Sterilisatie kat

Gerelateerde informatie

Sterilisatie kat

Sterilisatie kat; wat is het?

Heeft u een kitten of kat en bent u zich aan het verdiepen in sterilisatie van uw huisdier? Dat is heel verstandig! Helaas komen er nog steeds veel ongewilde nestjes katten ter wereld. Sommige mensen laten hun kat (om wat voor een reden dan ook) helemaal niet helpen, terwijl anderen hier simpelweg te laat mee zijn. Uw kat steriliseren is verstandig als u niet zit te wachten op kittens. Ook kan het voor uw kat beter zijn. Een sterilisatie verkleint namelijk de kans op een baarmoederontsteking of een tumor, vermindert krolsheid en de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd. 

Sterilisatie kat
U kunt uw kat laten steriliseren vanaf een leeftijd van zes tot zeven maanden. Op dat moment zijn katten namelijk geslachtsrijp en zouden ze kittens kunnen krijgen. Sterilisatie is eigenlijk een verkeerde benaming voor de ingreep. De eierstokken worden namelijk verwijderd. Eigenlijk is het dus een castratie. Soms wordt ook de baarmoeder verwijderd. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de baarmoeder verdikt is. Uw kat ondervindt hier geen extra hinder van. Bij een sterilisatie wordt er een snede in de buikwand van uw kat gemaakt. Deze is maar klein: gemiddeld 1 tot 1,5 centimeter. Problemen na sterilisatie komen gelukkig maar weinig voor.  

Uw kat na de sterilisatie

Na de sterilisatie blijft er een klein wondje over van gemiddeld 1 tot 1,5 centimeter. Uw kat kan hier aan likken, bijten of krabben. Dit doet uw kat omdat het wondje jeukt. Ook kan uw kat de eerste dagen wat pijn hebben. Hier kan de dierenarts eventueel pijnstillers voor geven.

Sterilisatie kat; wat kunt u zelf doen?

Na een sterilisatie heeft uw kat de eerste dagen vaak wat extra aandacht nodig. De dierenarts geeft u waarschijnlijk pijnstilling mee voor deze dagen. Weet u niet hoe u de medicijnen moet toedienen? De dierenarts kan u hier eventueel mee helpen. Om te voorkomen dat de wond ontsteekt door krabben, likken of bijten kunt u uw kat het beste een kraag omdoen. Een opblaasbare kraag werkt beter bij katten dan een zogenaamde lampenkap-kraag. Met de opblaasbare kraag kan uw kat zich gewoon bewegen en prima eten en drinken. Door de veranderde hormoonhuishouding na een sterilisatie kat kan uw kat dik worden. Last van overgewicht is geen pretje voor uw kat. Voorkom dit dan ook. Met speciaal voer voor gesteriliseerde katten kunt u overgewicht voorkomen.

Sterilisatie kat? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Wilt u meer weten over het steriliseren van uw kat of meteen een afspraak maken voor de ingreep? Maak dan meteen een afspraak met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. Uw dierenarts kan u vertellen wat u wilt weten en een sterilisatie voor uw kat inplannen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering