U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Baby cavia

Gerelateerde informatie

Baby cavia

Baby cavia in het nest

U dacht misschien dat u 2 vrouwtjescavia’s had, maar het waren een mannetje en een vrouwtje. Of u heeft bewust 2 cavia’s laten paren. Het resultaat na ongeveer 68 dagen draagtijd van uw cavia: een nestje met jongen. De baby cavia in het nest is natuurlijk helemaal afhankelijk van zijn moeder. Rust en een goede verzorging van de net bevallen cavia door u is dan ook belangrijk.

Baby cavia voeden

U hoeft de baby cavia in principe niet te voeden. Als alles goed gaat verzorgt de moeder zelf haar jongen. Ze voedt de baby cavia door hem melk te geven. Ook eten de baby cavia’s al vanaf de eerste dag wat groenvoer. Leg hier dus gerust wat extra’s van in het hok. Tot ongeveer 4 weken blijft de baby cavia j ook nog melk bij zijn moeder drinken, naast het eten van caviavoer. Indien de moeder een groot nest werpt (meer dan 4 jongen), kan het zijn dat ze niet genoeg melk heeft. Houdt dit in de gaten, u kunt eventueel bijvoeden.

Baby cavia ontwikkeling

Cavia’s zijn al helemaal compleet als ze geboren worden. Al op de eerste dag zullen ze wat gaan lopen en proberen te rennen. Kijk er dus ook niet raar van op als ze hun gang snel gaan en het caviavoer eten. De draagtijd van een cavia is ruim twee keer zo lang als de draagtijd van een konijn. Het baby konijn is dan ook nog een hulpeloos beestje, dat alleen maar slaapt. De baby cavia kan al snel het nest verlaten. Scherm het hok goed af. Haal de baby cavia af en toe uit het hok om langzaam te socialiseren. Pas goed op voor de tere beestjes met kinderen.

Twijfelt u over de gezondheid van uw cavia of een baby cavia? Neem dan direct contact op met de dierenarts.