U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Buitenhok cavia

Gerelateerde informatie

Buitenhok cavia

Buitenhok cavia; kan dat?

Meestal houden mensen cavia’s in een caviahok in huis of bijvoorbeeld in de bijkeuken. Toch kan een cavia buiten leven, net als een konijn. Wel is een cavia een teer dier dat moet wennen aan de temperatuur. U kunt hem dus niet vanuit het niks in de winterkou zetten. Daarnaast is het belangrijk dat hij zich goed kan opwarmen na bijvoorbeeld een wandelingetje in de sneeuw. We raden u aan altijd de gezondheid van uw cavia in de gaten te houden, ga bij twijfel naar een dierenarts.

cavia buitnehok

Buitenhok cavia; eisen aan het caviahok

Een buitenhok voor uw cavia? Dat kan zeker, ook het hele jaar door. Misschien vindt u het prettig om de geur van de cavia’s niet in huis te hebben. Of wilt u geen los zaagsel of stro in de kamer vinden. De cavia leeft het liefste samen met een maatje, zeker in een buitenhok kan hij eenzaam worden. Daarnaast moet het buitenhok aan een aantal eisen voldoen:

  • Vrij van tocht, vocht en kou
  • Volledig geïsoleerd bij kou of in een geïsoleerde schuur
  • Beschermd tegen roofdieren
  • Veel hooi om zich te nestelen
  • Liefst een gedeelte met een ren eraan vast voor bewegingsruimte

 

Buitenhok cavia; schoonmaak en verzorging

Ook het buitenhok van de cavia moet regelmatig schoongemaakt worden. Cavia’s zijn absoluut onzindelijk en plassen en poepen overal waar ze kunnen. Bij het schoonmaken van het hok moet dus het hele hok leeg. Ook de voer- en drinkbakken moeten iedere keer schoongemaakt worden. Mochten ze een ren hebben, verplaatst deze regelmatig indien mogelijk. Lees meer over schoonmaak en hygiëne van het caviahok