U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Cavia als huisdier; past het bij mij?

Gerelateerde informatie

Cavia als huisdier; past het bij mij?

Cavia als huisdier; waarom is dat leuk?

Een cavia als huisdier kan heel gezellig zijn. Cavia’s leven het liefst samen met een maatje. De cavia’s maken allerlei geluidjes en zijn vermakelijk om naar te kijken. Ook zijn ze klein en aaibaar, hoewel niet alle cavia’s graag aangehaald worden. Soms blijft een cavia schuw. Maar een cavia als huisdier is geschikt voor kinderen en heeft minder impact dan bijvoorbeeld een hond als huisdier. Het is echter wel belangrijk dat u weloverwogen een cavia aanschaft. Bedenk hoeveel tijd, aandacht en geld u voor een cavia als huisdier heeft. Vraag u af; een cavia als huisdier, past dat bij mij?

Cavia als huisdier; voeding en verzorging

U kunt de cavia als huisdier heel gemakkelijk aanschaffen. Let altijd goed op waar u een cavia aanschaft, zodat u gezondheidsproblemen deels voorkomt. Een cavia heeft speciale voeding en vitamine C nodig. U bent hier dagelijks wat tijd aan kwijt. Daarnaast heeft hij regelmatige controle van het gebit, vacht en nagels nodig. Soms moet u uw cavia wassen. Het caviahok is wekelijks toe aan een goede schoonmaakbeurt. Deze caviaverzorging zorgt voor een tevreden cavia, die langer leeft. Door hem regelmatig te controleren, kunt u bij de cavia als huisdier gezondheidsklachten op tijd signaleren.

Cavia als huisdier; gezondheid en kosten

Kleine huisdieren als de cavia, brengen meestal minder kosten met zich mee dan bijvoorbeeld een hond. Maar houd altijd rekening met de basiskosten, zoals aanschaf, caviavoer, een hok met inrichting en vitamine C. Daarnaast zijn er soms dierenartsbezoekjes nodig voor de cavia. Denk aan sterilisatie of castratie, gebitsproblemen, diarree of bijvoorbeeld schurft. U bent het aan uw huisdier verplicht goed voor hem te zorgen, overweeg dus goed of u de kosten van de dierenarts kunt dragen voor u een cavia als huisdier neemt.

> Konijn of cavia; wat past het beste bij u?
> Klachten bij knaagdieren