U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Cavia buiten houden; kan dat?

Gerelateerde informatie

Cavia buiten houden; kan dat?

Cavia buiten; kan hij tegen kou?

Dat konijnen vaak buiten gehouden worden is wel bekend. Cavia’s zien we eigenlijk altijd in een caviahok bij mensen in huis. Daar is het lekker warm en behaaglijk. Maar kan een cavia buiten leven? Dat kan inderdaad wel. Als u uw cavia al in het voorjaar buiten heeft en daar laat, went hij aan de temperatuur buiten. Zijn vacht past zich dan aan als de temperatuur langzaam daalt, net als het konijn krijgt hij dan een wintervacht. Noodzakelijk is dat hij een half jaar de tijd heeft om hier aan te wennen. U kunt uw cavia dus niet zomaar buiten laten leven.

cavia buiten

Cavia buiten; eisen aan het caviahok

Leeft uw cavia buiten? Dan is het belangrijk dat het buitenhok aan een aantal eisen voldoet. Hoewel de cavia kan overleven buiten, is het noodzakelijk dat hij zich kan opwarmen. Een hok dat vrij is van tocht en vocht is nodig. Leg er goede bodembedekking in en veel hooi, daar maakt de cavia een warm plekje van. Het hok van de cavia moet absoluut warm genoeg zijn en daarom volledig afgesloten van de kou. Er mag wel een uitgang zijn naar een buitenren, maar verder moet het hok volledig geïsoleerd zijn. Het beste is om het buitenhok in een schuur te zetten, zodat het nooit te koud kan worden. Zorg er ook voor dat roofdieren niet bij de cavia buiten kunnen komen.

Cavia buiten; wat zijn de nadelen?

Wilt u uw cavia buiten huisvesten? Overweeg dan het volgende eens. Cavia’s zijn tere beestjes, die snel in levensgevaar zijn bij ziekte. Ziek zijn uiten ze vaak in gedragsverandering, door te stoppen met eten of drinken, of minder actief te zijn. Wanneer uw cavia binnen in een hok woont, ziet u de cavia veel. Kleine veranderingen vallen u snel op en u kunt tijdig ingrijpen. Bij een cavia die buiten leeft mist u de eerste signalen van ziekte vaak. Bij twijfel over de gezondheid van uw cavia, kunt u het beste naar de dierenarts gaan.