U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Cavia gedrag

Gerelateerde informatie

Cavia gedrag

Cavia’s zijn over het algemeen zachtaardige dieren. Een cavia als huisdier is gezellig, ook zijn cavia’s geschikt voor kinderen. Wel blijven ze soms wat schuw en hebben ze ook echt een eigen plek nodig. Het leuke van cavia’s is het bekijken van hun gedrag. Zo leert u ze goed kennen en merkt u aan het cavia gedrag al snel dat er iets aan de hand is, bij ziekte bijvoorbeeld.

Cavia gedrag: geluiden

Het cavia gedrag begint met het meest kenmerkende van de cavia. De cavia geluiden zijn typerend en erg vermakelijk. Als baasje kunt u uw cavia goed leren kennen, door het gedrag te bekijken en de bijbehorende geluidjes te herkennen. Zo kan de cavia piepen, kreunen of grommen als er iets aan de hand is of hij pijn heeft. Zachte knorrende geluidjes betekenen dat de cavia het erg naar zijn zin heeft. Pas op voor een cavia die aan het klappertanden is; hij is boos en wil gaan aanvallen.

Cavia gedrag: lichaamstaal

De lichaamstaal van de cavia geeft samen met geluidjes vaak de beste indruk van cavia gedrag. U ziet vrij snel wat er aan de hand is en wat de cavia bedoelt. Een cavia die iets wil bekijken gaat er niet direct naartoe, maar strekt zijn lichaam om dichterbij te komen. Verder snuffelen cavia’s overal aan. Een onbekende cavia wordt uitgebreid onderzocht door de neus te ruiken, maar ook het achterwerk en geslachtsdelen. Bij imponeergedrag staat een cavia stijf en hoog op zijn poten en heft daarbij zijn kop. Cavia’s leven hiërarchisch, de macht wordt al snel verdeeld.

Cavia gedrag: agressie en bijten

Het cavia gedrag is best ingewikkeld. Zo bijten cavia’s eigenlijk nooit, maar als ze het doen zijn er verschillende oorzaken. Ook hier geldt weer: leer uw cavia kennen en kom erachter wanneer hij bijt. Bijten kan uit agressie zijn naar een andere cavia, hij wil zijn machtspositie aangeven of vecht om iets anders. Ook kan de cavia u in uw vinger bijten, als hij denkt dat het iets lekkers is. In dat geval bijt hij om te proeven wat het is. Bijt uw cavia tijdens het aaien? Zijn vacht kan erg gevoelig zijn, het aaien is dan pijnlijk voor de cavia. Als uw cavia zich ziek voelt kan zijn gedrag ook veranderen, net als bij een cavia die zwanger is. Bijten komt dan ook meer voor.