U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Cavia wassen

Gerelateerde informatie

Cavia wassen

Cavia wassen; is dat nodig?

De cavia kan natuurlijk vies worden. Hij leeft in een caviahok tussen zijn eigen uitwerpselen. Ook blijft er soms nat groenvoer liggen. De cavia loopt gerust door zijn voerbak heen en is absoluut niet zindelijk. Houd in ieder geval het caviahok goed schoon. Ondanks goede schoonmaak, kan de cavia vieze plekken op zijn vacht krijgen. Is het alleen een plek, bijvoorbeeld een vies/plakkerig achterwerk? Was dat stuk dan met een warm washandje, eventueel met wat zeep (geen shampoo). Is de cavia helemaal vies? Dan is het tijd om de cavia te wassen.

Cavia wassen; voorbereidingen?

Bent u van plan de cavia te wassen? Zorg dan voor een goede voorbereiding. De cavia krijgt het snel koud na het wassen. Maak de ruimte lekker warm voor u begint en leg alle spullen klaar. Zet u hem na het wassen terug in zijn hok om te drogen? Leg er veel hooi neer, dan nestelt hij zich daarin en droogt snel. Verder moet u de volgende dingen klaarzetten;

  • Wasbakjes (liefst 3) met handwarm water
  • Shampoo, dop alvast open (of in een zeeppompje)
  • 3 handdoeken, 1 alvast uitgespreid
  • Eventueel een föhn

Cavia wassen; hoe doe ik dat?

Als alles klaar staat kunt u beginnen met de cavia wassen. Let er telkens op dat u de cavia goed vasthoudt, zeker na het inzepen is hij ontzettend glad. Begin met het eerste badje, waarin u hem neerzet en voorzichtig nat maakt. De kop maakt u niet nat. Uw cavia moet wel even wennen aan het wassen. Zet hem hierna op de klaargelegde handdoek en zeep hem voorzichtig in met een beetje shampoo. Houd hem goed vast! Spoel hem eerst af in het eerste badje, de ergste viezigheid valt er nu af. Gebruik bijvoorbeeld een beker om het water over hem heen te laten lopen. Herhaal dit in de andere wasbakjes, dan spoelt alle shampoo goed weg. Droog je cavia af met de handdoeken. Zet hem op een warm plekje in zijn hok terug met veel hooi. Of föhn hem voorzichtig droog. Uw cavia zal blij zijn met deze goede verzorging.