U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Caviahok: goede huisvesting voor cavia's

Gerelateerde informatie

Caviahok: goede huisvesting voor cavia's

Caviahok: binnen of buiten  

Cavia’s houden zeker van frisse lucht en kunnen dus in een buiten hok leven. Ondanks hun vacht kunnen ze echter niet tegen teveel kou, ze krijgen het net als ons al snel koud. Haal de cavia dus voor de winter naar binnen als hij een buitenhok heeft. Dit in tegenstelling tot een konijn en zijn hok. Ook kan een cavia niet tegen felle zon of tocht, dit laatste kan hij aan doodgaan. Kies vooral in de wintermaanden dus voor een fijne kooi voor uw cavia, die op een rustige, tochtvrije plek staat.

Caviahok

Inrichting van het caviahok

De grootte van het caviahok hangt af van het aantal cavia’s dat u heeft. Naast een ruim hok is het belangrijk de cavia’s regelmatig eruit te halen om te rennen en te spelen. Wat heeft een cavia nou nodig om een fijn verblijf te hebben? Om te beginnen moet u de bodem van de kooi/het hok bedekken. Kranten werken goed om urine te observeren, u kunt ze gemakkelijk verwisselen als het hok schoon moet. Bovenop de laag kranten legt u bijvoorbeeld zaagsel. Leg een flinke pluk hooi in een hoef. Maak een fijn nachthokje van een doos of van hout en doe daar ook flink wat hooi in voor een lekker nestje. Zet een stevige voerbak en drinkbak (of flesje) in het caviahok en klaar bent u.

Schoonmaak en hygiëne van het caviahok

Eigenlijk zijn cavia’s best vieze beestjes. Ze plassen en poepen overal in het hok, gaan er weer in liggen en wandelen (en plassen) zelf in de voerbak. Om de boel hygiënisch te houden moet u het caviahok regelmatig schoonmaken. Ook de bakjes en eventuele tralies moet u goed reinigen.