U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Draagtijd cavia

Gerelateerde informatie

Draagtijd cavia

Draagtijd cavia: hoe veel dagen?

Als uw cavia met een niet gecastreerd mannetje paart, kan ze zwanger worden. Al vanaf een week of 4 is een kleine cavia vruchtbaar. Is uw cavia (zeug) zwanger? De draagtijd van een cavia ligt tussen de 59 en 72 dagen, maar gemiddeld ongeveer 68 dagen. De draagtijd is veel langer dan bijvoorbeeld de draagtijd bij een konijn. Dit komt omdat een baby cavia al helemaal compleet is bij de geboorte. Na een paar uur lopen de jongen zelfs al rond.

Draagtijd cavia: problemen

Over het algemeen verloopt de draagtijd van de cavia zonder problemen. De zwangere cavia heeft wel wat extra rust nodig. Soms is de zeug chagrijnig en wil ze niks meer van de beer (het mannetje) weten. Haal dan de beer direct uit haar hok. In ieder geval is het verstandig de beer uit het hok te halen als de bevalling nadert. En zorg voor extra groenvoer, caviavoer en water voor de cavia tijdens de draagtijd. Meer vitamine C geven is ook een aanrader. Overleg dit ook gerust met uw dierenarts.

Nest maken tijdens draagtijd cavia

Het is best moeilijk om vast te stellen of uw cavia zwanger is. Tot een week of twee voor de bevalling zal ze nog niet echt zichtbaar dikker worden. In de laatste fase van de dracht ziet u wel dat ze zwanger is. Ook kunt u aan de gespannen buik voelen, de jongen voelt u ook bewegen. Cavia’s maken geen nest voor hun jongen! Wel maakt de cavia tijdens de draagtijd kuilen in het hooi. Dit komt door haar dikke buik, waarmee ze het hooi plaatselijk platdrukt. Zorg voor veel hooi tijdens en na de draagtijd van uw cavia. En maak het caviahok goed schoon tijdens de draagtijd. De eerste dagen na de bevalling kunt u dit niet doen namelijk.

Bevalling na draagtijd cavia

De cavia gaat aan het eind van de draagtijd bevallen. Als alles goed gaat verloopt dit natuurlijk. De pasgeboren jongen moet u even controleren, leidt het zeugje (de vrouwtjescavia) dan af met iets lekkers. Voor de cavia is het vaak geen probleem als u de jongen oppakt, ze zal ze daar niet om verstoten. Mocht u problemen zien bij de moeder, schakel dan een dierenarts in.