U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Hamsterkooi: goede huisvestiging voor hamsters

Gerelateerde informatie

Hamsterkooi: goede huisvestiging voor hamsters

Hamsterkooi: binnen of buiten

Hamsters houden zeker wel van frisse lucht, maar zijn meer geschikt om binnen in een kooi te leven. Ze kunnen niet tegen teveel kou, ze krijgen het net als ons al snel koud. Ook kan een hamster niet tegen felle zon of tocht, dit laatste kan hij aan doodgaan. Kies voor een fijne ruime kooi voor uw hamsters, die op een rustige, tochtvrije plek staat.

Hoe groot is een hamsterkooi?

De grootte van de hamsterkooi hangt af van het aantal hamsters dat u heeft. Hamsters hebben ruimte en speelgoed nodig om lekker te rennen en te spelen. Hij verveelt zich anders snel. Een kooi met buizen is erg leuk, maar kost ook veel tijd om schoon te houden. Let verder goed op de afstand van de tralies en kies niet voor een hok met allerlei verdiepingen, waar de hamster vanaf kan vallen. Lees meer over de verschillende soorten hamsterkooien.

Inrichting van de hamsterkooi

Wat heeft een hamster nou nodig om een fijn verblijf te hebben? Om te beginnen moet u de bodem van de kooi bedekken. Kranten werken goed om urine te observeren, u kunt ze gemakkelijk verwisselen als het hok schoon moet. Bovenop de laag kranten legt u bijvoorbeeld vezelhennep of zaagsel. Leg een flinke pluk hooi in een hoek. Maak een fijn nachthokje van een doos of van hout en doe daar ook flink wat hooi in voor een lekker nestje. Een (dicht) molentje om in te rennen en een tak om op te klimmen vindt de hamster ook geweldig. Zet een stevige voerbak en drinkbak (of flesje) in het hamsterhok en klaar bent u.

Schoonmaak en hygiëne van het hamsterhok

Hoewel hamsters heel klein zijn, maken ze toch rommel. Ze doen hun behoeftes overal in het hok, gaan er weer in liggen en wandelen (en plassen) zelf in de voerbak. Om de boel hygiënisch te houden moet u de hamsterkooi regelmatig schoonmaken. Ook de bakjes, tralies en speelgoed moet u goed reinigen.

Lees ook meer over:

>Klachten bij knaagdieren
>Verzorging hamster; wat heeft hij nodig?
>Hoe weet ik dat mijn hamster ziek is?