U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Schoonmaak en hygiene van de hamsterkooi

Schoonmaak en hygiene van de hamsterkooi

Schoonmaak en hygiëne van de hamsterkooi

Hamsters zijn kleine beestjes, maar hebben toch wel wat verzorging nodig. De hamster houdt zijn eigen vacht schoon en voelt zich goed als hij goed hamstervoer, groenvoer, aandacht en beweging krijgt. Vooral als de hamster een soortgenootje bij zich heeft en wat te knagen heeft, voelt hij zich lekker. Omdat hamsters graag samenleven, is het van belang dat u de hamsterkooi goed schoon houdt.

Hygiëne en het voorkomen van hamsterziekten

Hamsters zijn erg klein en kwetsbaar. Tegen de tijd dat u ziet dat hij ziek is, is er snelle actie nodig om hem beter te maken. Ga dan ook naar de dierenarts als u vermoedt dat de hamster ziek is. Om deze kwetsbare beestjes te behoeden voor onnodige problemen met zijn vacht, darmen of bijvoorbeeld oren, kunt u hier op letten:

  • Maak tijd voor een schoon hok, hygiënische voerbak/drinkfles en speeltjes van de hamster.
  • Geef alleen groenvoer dat geschikt is en niet tussen de konijnen heeft gestaanA.
  • Voorkom contact met egels, katten en honden i.v.m. vlooien

 

Raadplaag bij twijfel over de gezondheid of verzorging van uw hamster de dierenarts.

Schoonmaak van de hamsterkooi

Om de hygiëne van uw hamster op peil te houden, moet u in de eerste plaats de hamsterkooi regelmatig schoonmaken. De hamsters doen hun behoeftes overal in het hok en zijn ook niet zindelijk te maken. Omdat u waarschijnlijk meerdere hamsters hebt kan het snel een smerige boel worden. Deze ontlasting is natuurlijk een bron van bacteriën en kan ook erg gaan stinken. Maak het hok iedere week grondig schoon, voordat het gaat stinken. De ammoniakgeur die vrij komt is schadelijk voor de hamsters. Hamsterkooien zijn vaak van plastic gemaakt, dat is handig om schoon te maken. We hebben de volgende tips voor u:

  • Geef dagelijks vers water en voer, spoel bakjes en flesjes even om
  • Haal restanten van groenvoer dagelijks uit de kooi
  • Haal dagelijks of om de dag de ergste keutels/natte plekken uit het hok
  • Haal wekelijks de bodembedekking helemaal uit het hok (zie: ‘Hamsterkooi: goede huisvesting van de hamster’). Gooi dit in de container en maak de bodem schoon met warm water. Vergeet niet zijn speelgoed ook schoon te maken. Is het erg vies, gebruik dan wat soda of azijn, maar geen giftige schoonmaakmiddelen. Leg frisse bodembedekking neer en voldoende stro/hooi. Maak de voerbak en drinkfles goed schoon en plaats alles weer terug.

 

Uw hamster verdient deze goede zorg, voor een gezond en gelukkig leven!

Lees ook meer over:

> Klachten bij knaagdieren
> Waar kan ik het beste een hamster of cavia aanschaffen?