U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Speelgoed cavia: wat vindt hij leuk?

Gerelateerde informatie

Speelgoed cavia: wat vindt hij leuk?

Een cavia is niet echt een dier dat veel speelt, zoals een hond, kat of hamster. Het speelgoed voor de hamster is dan ook niet geschikt voor de cavia. Wel is het natuurlijk leuk als u het caviahok wat extra’s geeft. Cavia’s houden van 2 dingen: eten en veiligheid. Kies dus speelgoed dat hierbij aansluit, dan heeft de cavia iets extra’s.

Speelgoed voor de cavia uit de dierenwinkel

Er is allerlei speelgoed te koop dat volgens de verpakking geschikt is voor cavia’s. Dit is niet altijd zo, let daar dus zelf ook goed op. Koop in ieder geval geen speelgoed als een molentje of renbal. Dat is erg gevaarlijk voor uw cavia. Ook huisjes zijn alleen veilig als ze groot genoeg zijn, het gebeurt regelmatig dat een cavia klem komt te zitten helaas. Let bij al het speelgoed op dat de cavia veel ruimte heeft en denk eraan dat hij overal aan knaagt. Het materiaal moet dus geschikt zijn voor het geknaag.

Zelf speelgoed voor de cavia maken

Omdat de cavia eigenlijk niet veel speelgoed nodig heeft, kunt u het dier eenvoudig blij maken. Cavia’s zijn gek op eten en doen dat de hele dag door, dit moet ook om darmproblemen te voorkomen. Met een lekkere berg hooi, of hooi verstopt in een wc-rol bijvoorbeeld, maakt u hem erg blij. Ook een zelfgemaakt huisje van karton is leuk, hij vindt het fijn om zich daarin terug te trekken. Een hangmatje gemaakt van een oude handdoek (vlak boven de grond uiteraard!) is ook een idee. Houd er wel rekening mee dat cavia’s overal plassen en poepen. Schoonmaken van het speelgoed en het caviahok is dan ook belangrijk.

Lees ook meer over:
> Caviahok: goede huisvesting voor cavia's
> Wat houdt caviaverzorging in?