U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Tamme rat zwanger/drachtig; wat nu?

Gerelateerde informatie

Tamme rat zwanger/drachtig; wat nu?

Verloop zwangerschap tamme rat

Wanneer u een mannetjes en een vrouwtjesrat samen houdt, kan het vrouwtje zwanger worden. De tamme rat is ongeveer 22 dagen zwanger. Het eerste teken is dat ze na 5 dagen niet meer flapperig (vruchtbaarheidsteken) wordt. Ook begint ze direct aan te komen, maar dit is niet meteen zichtbaar. De haartjes rondom de tepels vallen uit, als voorbereiding op het zogen. De zwangere rat mag gerust wat extra eten.

Nest tamme rat

De tamme rat maakt vlak voor de bevalling een nestje. Geef hiervoor wat nestmateriaal, zoals wc-papier aan uw rat. U kunt de zwangere rat apart van de anderen laten bevallen, maar ze kan ook tussen de anderen bevallen.

Bevalling tamme rat

De bevalling van de tamme rat start in principe ergens rond de 22e dag. Hulp is niet nodig, behalve als u ziet dat ze lang perst zonder resultaat. Bij twijfel raden we altijd aan een dierenarts te raadplegen. De moederrat likt haar jongen direct schoon, ze baart meestal zo’n 10 tot 12 jongen (rittens).

Voorkomen zwangerschap: sterilisatie/castratie tamme rat

Wilt u niet onverwachts een nestje met rittens om voor te zorgen? Maar zet u wel een mannetje en vrouwtje samen in een hok? Informeer dan naar de mogelijkheid om de tamme rat te steriliseren of te castreren.