U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Verzorging hamster: wat heeft hij nodig?

Gerelateerde informatie

Verzorging hamster: wat heeft hij nodig?

Hamster voeren

Een hamster heeft iedere dag vers voer nodig, bij voorkeur speciaal hamstervoer. Vul dit aan met wat groenten en fruit en natuurlijk iedere dag vers water. Lees ook meer over 'Wat eet een hamster?'

Vachtverzorging hamster

Er zijn zowel langharige als kortharige hamsters. De vachtverzorging bij een kortharige hamster doet de hamster zelf. U hoeft alleen in te grijpen als hij bijvoorbeeld vieze plekken heeft. Houdt de gezondheid van zijn vacht in de gaten en ga bij twijfel (kale plekjes of jeuk) naar de dierenarts. Een langharige hamster moet u regelmatig borstelen, bijvoorbeeld met een vochtig gemaakte tandenborstel.

Nagels knippen van de hamster

In principe slijten de nagels van een hamster door te klimmen en te klauteren. Als er te weinig gelegenheid is, moet u de nagels laten knippen. Dit kan bij de dierenarts en soms bij dierenwinkels.

Tanden van de hamster

Ook de tanden van een hamster groeien zijn hele leven door. Geef hem regelmatig iets hards om op te knagen, zoals goed voer, wortels en eventueel takken die te koop zijn in de dierenwinkel. Worden zijn tanden echt te lang? Dan krijgt hij problemen met eten en kan hieraan zelfs sterven. Ga dan dus op tijd naar de dierenarts en laat de tanden van de hamster knippen.

Hok schoonmaken en hygiëne

Hygiëne is bij hamsters belangrijk, omdat het zijn gezondheid beïnvloedt. Het is goed om het hok regelmatig op te frissen en nieuwe bodembedekking neer te leggen. Zeker als er meerdere hamster is het hok leven, heeft u hier regelmatig wat werk van. Als het hok begint te stinken bent u eigenlijk al te laat. Lees ook meer over ‘Hok schoonmaken en hygiëne bij de hamster’