U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Verzorging tamme rat: wat heeft hij nodig?

Gerelateerde informatie

Verzorging tamme rat: wat heeft hij nodig?

Tamme rat voeren

Een tamme rat heeft iedere dag vers voer nodig, bij voorkeur speciaal tamme rattenvoer. Vul dit aan met wat groenten en fruit en natuurlijk iedere dag vers water. Als extraatje is de tamme rat dol op noten en zaden of een stukje kaas. Lees ook meer over 'Wat eet een tamme rat?

Vachtverzorging tamme rat

Er zijn verschillende soorten tamme ratten, van helemaal kaal tot gekruld behaard. In principe hoeft u niks aan de vacht te doen, de ratjes wassen zichzelf heel vaak. Houdt wel de gezondheid van zijn vacht in de gaten en ga bij twijfel (kale plekjes of jeuk) naar de dierenarts.

Nagels knippen van de tamme rat

In principe slijten de nagels van een tamme rat door te klimmen en te klauteren. Als er te weinig gelegenheid is, moet u de nagels laten knippen. Dit kunt u het beste aan de dierenarts overlaten, tenzij u ervaring heeft.

Tanden van de tamme rat

Ook de tanden van een tamme rat groeien zijn hele leven door. Geef hem regelmatig iets hards om op te knagen, zoals goed voer, een stuk droog brood of een knaagsteen. Worden zijn tanden echt te lang (olifantstanden)? Dan krijgt hij problemen met eten en kan hieraan zelfs sterven. Ga dan dus op tijd naar de dierenarts en laat de tanden van de tamme rat knippen.

Hok schoonmaken en hygiëne

Hygiëne is bij tamme ratten erg belangrijk, omdat het hun gezondheid beïnvloedt. Tamme ratjes worden maar een jaar of 2 a 3. Door goede zorg en leefomstandigheden zorgt u voor een gelukkig ratje. Het is goed om de kooi van de ratjes regelmatig op te frissen en nieuwe bodembedekking neer te leggen (geen zaagsel!). Zeker als er meerdere tamme ratten is het hok leven, heeft u hier regelmatig wat werk van. Als het hok begint te stinken bent u eigenlijk al te laat. Dit is slecht voor hun gezondheid. Lees ook meer over ‘Kooi van de tamme rat; schoonmaak en hygiëne’