U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Waar kan ik het beste tamme ratjes aanschaffen?

Gerelateerde informatie

Waar kan ik het beste tamme ratjes aanschaffen?

Het lijkt zo gemakkelijk; een paar tamme ratjes ( of jonkies; ‘rittens’) kopen. Misschien omdat het u kinderen wat lijkt, of als compromis omdat ze weinig verzorging nodig hebben. Toch komt ook bij de verzorging van tamme ratjes wel wat kijken. Het zijn ook echt dieren met een eigen karakter. Bedenk goed of u tijd en aandacht voor ze hebt. En zorg ervoor dat u de ratten op een betrouwbaar adres aanschaft.

Rattery

Bij een rattery zijn de omstandigheden voor de rittens ideaal. Er wordt gelet op goede voeding, socialisatie en bij ziektes in de lijn mag er niet meer met de rat gefokt worden. Er is ook geen sprake van inteelt, dit is bij dierenwinkels weleens het geval. Bij een rattery krijgt u veel informatie over de ratjes en hebben ze verstand van zaken (bijvoorbeeld of u een mannetje of vrouwtje aanschaft!). Ook krijgt u een ratje mee dat al handtam is. Uiteraard kan er ook een slechte rattery tussen zitten, ga dus altijd op uw eigen gevoel af.

Dierenwinkel of tuincentrum

In allerlei dierenwinkels en zelfs tuincentra kunt u een ratje aanschaffen. Dit is niet aan te raden, er is niet altijd kennis van ratten aanwezig. Zeker in de tuincentra is de dierenafdeling slechts bijzaak. Zo loopt u kans om een zieke of zwangere rat mee te krijgen. Of u koopt 2 mannetjes, maar 1 van heb blijkt een vrouwtje te zijn. Dit met alle gevolgen van dien!

Opvangcentra voor knaagdieren

Er zijn in Nederland diverse opvangcentra voor knaagdieren, ook voor ratjes in het bijzonder. Hier ratjes vandaan halen is natuurlijk goed en hulpvaardig. Soms zijn de ratjes al wat ouder.

Lees ook meer over:
> Klachten bij knaagdieren
> Wat eet een tamme rat?
> Waar kan ik het beste een hamster of cavia aanschaffen?