U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Wat eet een cavia?

Gerelateerde informatie

Wat eet een cavia?

Wat eet een cavia: hooi, hooi en nog eens hooi!

Dat een cavia hooi eet, is bekend. Maar hooi is echt erg belangrijk voor cavia’s, het is hun basisvoedsel. Er moet de hele dag een ruime hoeveelheid hooi aanwezig zijn voor uw cavia, om de spijsvertering op gang te houden. Ook is het kauwen van hooi goed voor het gebit van de cavia. Bijkomend voordeel is dat de cavia iets te doen heeft als hij lekker op hooi kan kauwen.wat eet een cavia Als het koud is in zijn hok geeft het hooi wat extra warmte.

Wat eet een cavia: hardvoer/korrels

Uw cavia heeft ook iedere dag hardvoer nodig. Er zijn zakken met gemengd voer te koop, maar cavia’s eten dan vaak selectief de lekkere stukjes eruit. Dit kunt u voorkomen door korrels te geven, die compleet zijn. Bekijk ook altijd of er voldoende vitamine C in zit, dit maakt de cavia namelijk niet zelf aan. Druppels als toevoeging op het menu kunnen een oplossing zijn. Lees ook meer over ‘Wat is goed caviavoer?

Wat eet een cavia: verse groente en fruit

Cavia’s zijn gek op vers groenvoer en hebben dit ook dagelijks nodig. U kunt allerlei soorten groente en fruit afwisselen, maar laat de cavia wel voorzichtig wennen aan kleine stukjes. Geef ook liever van verschillende soorten een stukje, dan een grote hoeveelheid van hetzelfde. Bouw dit rustig op als u net een cavia heeft. Geef de cavia geen aardappel, prei, champignon, ui, of rabarber.

Wat drinkt een cavia: vers water

Zorg ervoor dat de cavia elke dag vers water in een flesje of bakje heeft zitten. Aangezien cavia's niet zindelijk zijn, moeten de voer- en drinkbakjes dagelijks omgespoeld worden. Doe er dan weer lekker schoon water in. Als een cavia veel groenvoer eet heeft hij weinig water nodig, maar zorg wel dat het altijd beschikbaar is.

Ook interessant:
> Schoonmaak en hygiene van het caviahok
> Cavia als huisdier: past het bij mij?