U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Wat eet een tamme rat?

Gerelateerde informatie

Wat eet een tamme rat?

Wat eet een tamme rat?

Tamme ratten zijn alleseters en kunnen ook zeker te dik of ziek worden. Het is daarom belangrijk dat u voor het juiste voedsel zorgt en op de hoeveelheid let. Uw tamme rat zal dan tevreden en gezond zijn. Lees meer over 'Klachten bij tamme ratten'

Basisvoer/rattenvoer

Als basis eet de tamme rat graag droogvoer, brokjes die u bij de dierenwinkel kunt kopen. Koop bij voorkeur voer speciaal voor tamme ratten. De tamme rat gaat het gemengde knaagdierenvoer sorteren en laat dan veel voer staan. Let er ook op dat er niet teveel dierlijke eiwitten in zitten. Lees ook meer over ‘Wat is goed tamme rattenvoer?’

Groente en fruit

Tamme ratten willen graag dagelijks een aanvulling op het droogvoer hebben. Vooral groente en fruit is gezond en voedzaam voor uw tamme rat. Ze mogen niet alles hebben, maar bijvoorbeeld wel appel, banaan, aardappel of andijvie. Ook kattengras is populair, of pluk eens wat paardenbloemen of klavertjes voor de tamme rat. Geef niet teveel groente en fruit, daar krijgt de tamme rat diarree van.

Lekkere, gezonde snacks

Wilt u de tamme rat af en toe een lekker extraatje geven? Dan kan dat in de vorm van groente of fruit, maar ook noten en zaden vindt hij heerlijk. Mais, zonnebloempitjes, een klein stukje kaas of wat gedroogd brood, hij zal het zeker waarderen. Geef je rat in ieder geval geen koeienmelk, knaag- of liksteen of chocola. Ook mag hij niet alle soorten groente en fruit hebben. Net als de meeste huisdieren is de tamme rat het meest gebaat bij eigen voedsel en niet bij restjes van ons eten.

Vers water

Zorg ervoor dat uw tamme ratten altijd schoon water in hun hok hebben. Ververs het water iedere dag en geef bij erg warm weer eens een ijsklontje aan de tamme rat.

Bij twijfel over de het voer of de eetgewoonten van u tamme rat, informeer eens bij uw dierenarts.