U bent hier: Praktische tips Knaagdieren Wat houdt cavia verzorging in?

Gerelateerde informatie

Wat houdt cavia verzorging in?

Cavia’s zijn populaire huisdieren, vooral voor kinderen. Vergeleken met bijvoorbeeld een hond vergen cavia’s weinig verzorging. Cavia’s verzorgen is dan wel makkelijk, maar er moet zeker wel wat gebeuren om de cavia gezond en fit te houden.

Cavia voeren

Het is belangrijk dat u de cavia goed caviavoer geeft en vers water. Vooral veel hooi is belangrijk voor de cavia. Ook is het goed om het voer aan te vullen met groenten. Lees meer over ‘Wat eet een cavia?'

Nagels cavia knippen

Net als bij konijnen is de kans groot dat uw cavia veel in een hok zit of op een zachte ondergrond buiten loopt. De nagels worden dan lang en daar krijgt de cavia last van. Knip de nagels daarom regelmatig bij met een tangetje.

Tanden cavia

Ook de tanden van de cavia groeien steeds door. Deze slijten normaal gesproken genoeg af, leg bijvoorbeeld een knaagsteen voor de cavia neer. Controleer regelmatig of de tanden goed slijten, anders kan hij niet meer eten en wordt hij ziek. De dierenarts kan de tanden vijlen of afknippen.

Vachtverzorging cavia

Langharige cavia’s moet u een paar keer per week kammen. Kortharige cavia’s hoeft u niet te kammen, regelmatig aaien helpt al genoeg. Als de cavia erg vies is kunt u hem wassen, maar zorg er wel voor dat hij helemaal goed droog is voor hij weer naar zijn hok gaat.