U bent hier: Praktische tips Konijnen Baby konijn in huis

Baby konijn in huis

Baby konijn in het nest

Misschien heeft u het niet door gehad, of u heeft zelf een stel konijnen laten paren. Het resultaat na ongeveer 30 dagen draagtijd van uw konijn: een nest met jongen. Een baby konijn in het nest is volledig afhankelijk van zijn moeder. Rust en een goede verzorging van het moederkonijn door u is dan ook belangrijk.

baby konijn

Baby konijn voeden

U hoeft het baby konijn niet te voeden. Als alles goed gaat verzorgt de moeder zelf haar jongen. Ze voedt het baby konijn door boven het nest te gaan staan, ze drinken dan een paar minuten bij haar. Dit doet ze een of twee keer per dag. De melk is qua samenstelling zo rijk dat dit voldoende is. Na het voeden pakt ze de baby konijnen weer lekker in in hun nest. Ziet u een baby konijn dat naast het nest ligt? Warm hem dan op in uw handen en leg hem snel weer terug. Het baby konijn eet vanaf een week of 3 groenvoer mee van zijn moeder. Na 4 weken eet hij ook konijnenvoer/bikskorrels. Tot ongeveer 8 weken blijft hij ook nog melk bij zijn moeder drinken.

Baby konijn ontwikkeling

Het baby konijn slaapt de eerste 10 dagen alleen maar. Na een paar dagen beginnen de haartjes te groeien. En na ongeveer 10 dagen gaan de oogjes open. Na een week of 2 worden de jongen levendig en gaan ze het nest uit. Scherm het hok goed af. Haal nu het baby konijn af en toe uit het hok om langzaam te socialiseren. Pas goed op voor de tere beestjes met kinderen.

Twijfelt u over de gezondheid van uw konijn of een baby konijn? Neem dan direct contact op met de dierenarts.