U bent hier: Praktische tips Konijnen Binnenhok konijn

Binnenhok konijn

Als u een konijn in huis neemt, bedenk dan van te voren of u daar ruimte voor heeft. Een konijn heeft bewegingsvrijheid nodig en moet ook even flink kunnen rennen. Dit is goed voor zijn humeur en zijn gezondheid. U kunt een konijn zowel binnen als buiten houden, maar maak daarin wel een duidelijke keuze. Het konijn kan namelijk niet goed tegen temperatuurverschillen. Lees meer in het artikel ‘Konijnenhok; goede huisvesting voor het konijn’

Binnenhok konijn; hoe groot moet het zijn?

Wilt u een binnenhok voor uw konijn aanschaffen? Dan moet dit binnenhok ruimte bieden voor uw konijn om goed rechtop te zitten. Voor een dwergkonijn betekent het dat het hok minimaal 60 cm hoog moet zijn en een meter lang. Maar een groot konijn heeft veel meer ruimte nodig. Geef hem ook de mogelijkheid om te bewegen, door bijvoorbeeld een ren aan het binnenhok vast te maken. Of koop een buitenhok (dat is vaak ruimer) en verf die leuk voor binnen (let op; de verf mag niet giftig zijn voor uw konijn). Heeft u meerder konijnen in het binnenhok? Dan moeten ze elkaar ook even kunnen ontwijken, biedt die ruimte dus ook. Verder is het fijn voor een konijn dat in een binnenhok leeft als hij regelmatig door het huis mag lopen.

Binnenhok konijn; hoe richt ik het in?

Bij de keuze voor een binnenhok voor uw konijn moet u het hok nog inrichten. Uw konijn heeft uiteraard een voerbak nodig en een drinkbak of drinkfles. Daarnaast kiest u voor een goede bodembedekker, zoals kranten, hennepvezels of houtkrullen. Dit is om de urine te absorberen. Leg er voldoende stro en hooi op, daar kan het konijn zich goed in nestelen. Voldoende hooi is hoe dan ook nodig, om darmproblemen bij uw konijn te voorkomen. Wilt u uw konijn zindelijk maken? Dat is goed te doen, konijnen zijn van nature schoon. Een speciaal konijnentoilet in een hoek van het binnenhok is dan een uitkomst. Verder is het mogelijk wat speelmogelijkheden te creëren in het binnenhok.

Binnenhok konijn schoonmaken

Leeft uw konijn vooral in een binnenhok? Dan is het belangrijk het binnenhok goed schoon te maken. Dit helpt om vervelende konijnenziekten te voorkomen. Doe dit in ieder geval iedere week en spoel dagelijks de voerbak en drinkfles schoon. Ook als uw konijn het konijnentoilet gebruikt, moet de rest van het hok natuurlijk hygiënisch blijven. Overgebleven groenvoer kunt u het beste direct uit het hok halen. Lees meer tips over ‘Hygiëne en schoonmaak  van het konijnenhok’.