U bent hier: Praktische tips Konijnen Draagtijd konijn

Gerelateerde informatie

Draagtijd konijn

Draagtijd konijn: hoe veel dagen?

Als uw konijn met een niet gecastreerd mannetje paart, kan ze zwanger worden. Het is even afwachten of de bevruchting is gelukt, ook kan ze schijnzwanger zijn. Is uw voedster zwanger? De draagtijd van een konijn is tussen de 28 en 32 dagen. Dit hangt af van de grootte van uw konijn. Hoe groter uw konijn, hoe langer de draagtijd. Dit verschilt 3 tot 4 dagen tussen de konijnenrassen.

draagtijd konijn

Draagtijd konijn: problemen

Over het algemeen verloopt de draagtijd van het konijn zonder problemen. De voedster heeft wel wat extra rust nodig. Haal dus in ieder geval de ram weg bij haar, zeker voordat ze gaat bevallen. Ze kan dan namelijk ook direct weer zwanger worden. En zorg voor extra konijnenvoer en water tijdens de dracht.

Nest maken tijdens draagtijd konijn

Het is best moeilijk om vast te stellen of uw konijn zwanger is. Als ze al snel na het dekken met hooi gaat slepen en een nestje maakt, is ze schijnzwanger. Dit is namelijk te snel. Pas tegen het einde van de draagtijd van het konijn gaat uw konijn een nest maken. Zorg dat het hok schoon is als het rond de 28 dagen na bevruchting is. Uw konijn zal een nest maken van hooi, ook gaat ze haartjes bij zichzelf plukken voor het nest.

Bevalling na draagtijd konijn

Het konijn gaat aan het eind van de draagtijd bevallen. Als alles goed gaat verloopt dit natuurlijk. De pasgeboren jongen moet u even controleren, leidt het moederkonijn dan af met iets lekkers. Bekijk ook of er geen restanten bij de moeder achterblijven. Ze zal de jongen vanzelf gaan voeden. Zorg voor voldoende rust en laat het nest (na de controle) met rust. De moeder kan anders heel zenuwachtig worden en haar nest verwaarlozen. Mocht u problemen zien bij de moeder, schakel dan een dierenarts in.