U bent hier: Praktische tips Konijnen Grootste konijn

Grootste konijn

Grootste konijn: hoe groot is dat konijn?

Het grootste konijn ter wereld woont waarschijnlijk in Engeland. Op dit moment is konijn Darius wereldrecordhouder in het Guinness Book of Records. Het grootste konijn is maar liefst 1,32 m groot. Hij leeft bij zijn eigenaar dan ook meer als een hond, dan als konijn. Het grootste konijn loopt de hele dag door huis en kruipt in zijn bench om te slapen. Dit konijn eet enorm veel: twaalf wortels, twee kommen konijnenvoer, drie appels, kool en hooi. Hij weegt 24 kilo. Er is twijfel of dit konijn nog leeft. Het grootste konijn na Darius is een Nederlands konijn van 98 cm.

Hoe groot wordt een konijn gemiddeld?

Zo groot als het grootste konijn worden konijnen bijna nooit. Dit is echt uitzonderlijk. Hoe groot uw konijn wordt hangt vooral af van het konijnenras. Dwergkonijnen hebben een gewicht tot ongeveer 3,5 kilo. Maar een hangoor konijn is gemiddeld bijvoorbeeld 6,5 kilo, een Vlaamse reus zelfs 7 kilo. Verder is het konijnenvoer en zijn gezondheid van invloed op zijn grootte. Let altijd goed op het gewicht van uw konijn, een te dik konijn loopt allerlei risico's.

Groot of klein konijn kiezen

Bij de keuze voor een groot of klein konijn zijn er een paar punten om over na te denken. Ieder konijnenras heeft zijn eigen karaktereigenschappen. Heeft u bijvoorbeeld kleine kinderen, kies dan een ras dat daar bij past en zachtaardig is. Een groot konijn heeft meer konijnenvoer nodig en is iets duurder in levensonderhoud. Een ander belangrijk punt is uiteraard de ruimte die u heeft voor een konijn. Hoewel ieder konijn veel ruimte verdiend (niet alleen een binnenhok, maar ook een buitenhok of zelfs een konijnenren) is dit extra belangrijk voor grote konijnen. Een Vlaamse reus houden in een klein hok is een slecht idee. Hij heeft een groot hok nodig en ruimte om te spelen en rennen. Bedenk dus ook goed hoeveel ruimte u heeft voor een groot of klein konijn. Lees alvast meer over 'Konijnenhok; goede huisvesting voor uw konijn'