U bent hier: Praktische tips Konijnen Hoe oud wordt een konijn?

Hoe oud wordt een konijn?

Konijnen zijn populaire huisdieren. Maar hoe oud wordt een konijn eigenlijk? Gemiddeld wordt een tam konijn (huisdier dus) tussen de 6 en 10 jaar oud. Een konijn dat doorgefokt is of een konijnenziekte heeft kan al eerder sterven. Zo is er bij vrouwtjes een risico op baarmoederkanker. Konijnen die als huisdier leven krijgen ook regelmatig gebitsproblemen. Ze stoppen dan met eten en sterven al snel. Toch zijn er ook konijnen die wel 12 of 13 jaar worden. Twijfelt u over de gezondheid van uw konijn? Neem dan direct contact op met een dierenarts in de buurt.

Hoe oud wordt een konijn: het oudste konijn

Hoe oud is het oudste konijn? Het oudste konijn ooit is 18 jaar geworden. In ons eigen land werd het oudste konijn 16 jaar. Dit zijn uitzonderlijke leeftijden voor een konijn, maar dus zeker haalbaar.

Hoe wordt mijn konijn ouder?

U wilt natuurlijk zo lang mogelijk van uw konijn genieten. Op het genenpakket van uw konijn heeft u niet zoveel invloed (let wel op waar u het konijn aanschaft!), maar op zijn leefomstandigheden en verzorging wel. Een gezond en gelukkig konijn wordt natuurlijker ouder, dus dat is het streven. Hoe wordt uw konijn ouder:

Wat niet te doen?

Hoe oud wordt een konijn? Gemiddeld dus zo’n 6 tot 10 jaar oud. Wat moet u nou niet doen bij een konijn?

  • Afwijken qua voeding
  • Hok in de volle zon of tocht zetten
  • Eenzaam laten wegkwijnen
  • Alleen een klein hokje geven
  • Tekenen van ziekte negeren

 

Neemt u deze tips in acht, dan leeft uw konijn vast een prettig leven. En wie weet wordt uw konijn ook ouder.

Ook interessant:

> Klachten bij konijnen
> Konijn of cavia: wat past bij u?