U bent hier: Praktische tips Konijnen Hoe weet ik dat mijn konijn ziek is?

Hoe weet ik dat mijn konijn ziek is?

Hoe weet ik dat mijn konijn ziek is? Een veelgestelde vraag, en logisch ook. Een konijn is een prooidier en laat vaak amper zien dat hij ziek is. Als eigenaar moet u dan ook op subtiele symptomen letten. U kent uw dier het beste, bij twijfel raden we aan om altijd een dierenarts te raadplegen.

konijn onderzoek ziek

Hoe weet ik dat mijn konijn ziek is; conditie

Het hangt van uw eigen konijn af of hij er ziek uit ziet of niet. Kijk ook naar de algehele conditie, de leeftijd en het gedrag van uw konijn. Wat bij het ene konijn onschuldig is en door ouderdom komt, kan bij het andere konijn op een konijnenziekte wijzen. Wat altijd een groot alarmsignaal is: niet eten. Dat is al na een dag een ernstig symptoom dat dodelijk kan zijn. 

Hoe weet ik dat mijn konijn ziek is: symptomen

Bij het konijn moet u dus op subtiele symptomen letten om ziek zijn te herkennen. Een ziek konijn is bijvoorbeeld rustig, terwijl hij normaal knuffelig en enthousiast is. Pas als hij erg ziek is, gaat u signalen zien. Dan kan het al te laat zijn. Een paar belangrijke symptomen van ziekte bij een konijn:

  • Niet of weinig eten/drinken (alarmsignaal)
  • Trillen
  • Hoofd naar achteren of opzij laten hangen
  • Vieze vacht  (dan wast hij zich niet)
  • Lusteloosheid, in een hoek zitten
  • Plotselinge agressie of desinteresse
  • Grommen of gilgeluiden maken

 

Als een konijn stopt met eten, stopt ook de werking van het maag-/darmstelsel. Dit veroorzaakt ernstige problemen als darmimmobiliteit en gas bij konijnen. Het konijn kan hieraan overlijden.

Konijn ziek en de dierenarts

Een ziek konijn komt al snel in de problemen. Het is dan ook niet slim om af te wachten. Ziet u dat uw konijn zich niet goed voelt? Eet of drinkt hij de hele dag al niet? Aarzel niet en schakel een dierenarts in. Lees ook meer over veel voorkomende klachten bij konijnen.