U bent hier: Praktische tips Konijnen Hygiene en schoonmaak van het konijnenhok

Hygiene en schoonmaak van het konijnenhok

Een konijn heeft over het algemeen niet zoveel verzorging nodig. Het beestje houdt zijn eigen vacht schoon en voelt zich goed als hij gezond konijnenvoer en genoeg beweging krijgt. Vooral als het konijn een soortgenootje bij zich heeft en veel buiten kan lopen, is hij tevreden.

Hygiëne en het voorkomen van konijnenziekten

Zoals alle dieren kunnen ook konijnen ziek worden. Tegen een aantal van deze ziekten kunt u het konijn laten inenten (myxomatose en het VHS-virus). Om andere ziekten te voorkomen kunt u zelf het volgende doen:

  • Zorg voor een goede hygiëne van het konijn, zijn hok en de voerbak/drinkfles.
  • Weer insecten in de zomer, door het plaatsen van horren of fijnmazig gaas.
  • Pluk geen gras voor uw konijn op plekken waar ook wilde konijnen komen
  • Voorkom contact met egels, katten en honden i.v.m. vlooien

 

Raadplaag bij twijfel over de gezondheid of verzorging van uw konijn de dierenarts.

Schoonmaak van het konijnenhok

Een belangrijk deel van de hygiëne van uw konijn bestaat uit het schoonmaken van het konijnenhok. Het konijn doet zijn behoeftes in het hok, daar kiest hij een vaste hoek voor uit. Deze ontlasting is natuurlijk een bron van bacteriën en kan ook erg gaan stinken. Schoonmaken doet u voor het gaat stinken. Kies voor een hok met plastic bodem, dat is het beste schoon te maken. We raden u het volgende aan:

  • Ververs dagelijks het water en de voerbakken, spoel het ook even om
  • Vervang dagelijks het stro in de ‘toilethoek’ van uw konijn of verschoon het ‘konijnentoilet’ (te koop in de dierenwinkel)
  • Haal wekelijks al het stro en de kranten uit het hok (zie: ‘Konijnenhok: goede huisvesting van het konijn). Gooi dit in de container en maak de bodem schoon met warm water. Is het erg vies, gebruik dan wat soda of azijn, maar geen giftige schoonmaakmiddelen. Leg frisse kranten neer en voldoende stro/hooi. Maak de voerbak en drinkfles goed schoon en plaats alles weer terug.

 

Uw konijn verdient deze goede zorg, zodat hij nog lang in gezondheid verder kan leven.

Lees ook meer over:

> Hoe weet ik dat mijn konijn ziek is?
> Is een konijn verzorgen gemakkelijk?
> Klachten bij konijnen