U bent hier: Praktische tips Konijnen Is konijnen verzorgen gemakkelijk?

Gerelateerde informatie

Is konijnen verzorgen gemakkelijk?

Het verzorgen van konijnen

Konijnen zijn populaire huisdieren, vooral voor kinderen. Vergeleken met bijvoorbeeld een hond vergen konijnen weinig verzorging. Konijnen verzorgen is dan wel makkelijk, maar er moet zeker wel wat gebeuren om het konijn gezond en fit te houden. Daarnaast heeft een konijn een ruim hok nodig en hij vindt het fijn om samen met een ander konijn te leven.

Konijn voeren

Om te beginnen heeft een konijn goed konijnenvoer nodig en iedere dag vers water. Vooral veel hooi is belangrijk voor het konijn. Het zorgt voor een goede werking van zijn darmen. Bij een gebrek aan hooi kan het konijn last krijgen van een Stille darm. Zorg er ook voor dat uw konijn een gezond gewicht heeft. Lees meer over ‘Wat eten konijnen?’

Nagels knippen konijn

Veel konijnen zitten vaak in hun hok of op een zachte ondergrond buiten. Hun nagels slijten daardoor minder en worden lang, ze moeten regelmatig geknipt worden met een speciaal tangetje. Uw konijn kan last krijgten van de nagels als ze te lang zijn. Lees meer over ‘Moet je bij een konijn nagels knippen?’

Tanden knippen konijn

Ook de tanden van uw konijn groeien zijn hele leven door. In de natuur slijten ze gelijkmatig af door het knagen. Als het konijn niet het juiste voer krijgt of te weinig kauwt, kunnen de tanden te lang worden en scheef groeien. DIt veroorzaakt grote problemen, zoals olifantstanden. Het konijn kan niet goed meer eten en krijgt hierdoor last van darmproblemen, met de dood als gevolg. De dierenarts knipt de te lange tanden voor u af.

 

 

Vachtverzorging konijn

Konijnen wassen zichzelf dagelijks. Wel moet u hun vacht soms kammen of borstelen als hij veel haren verliest. Zeker als het konijn veel binnen zit duurt de ruiperiode lang.

Heeft u twijfels over de verzorging van uw konijn? De dierenarts kan u verder helpen.

Lees ook meer over:

> Klachten bij konijnen
> Wat houdt caviaverzorging in?