U bent hier: Praktische tips Konijnen Konijn bijt

Konijn bijt

Konijn bijt

Een konijn is een ontzettend leuk huisdier. Net als ieder huisdier wil ook een konijn prettig leven en goed verzorgd worden. Het komt wel eens voor dat een konijn bijt, daarom zijn konijnen ook niet altijd geschikt voor hele kleine kinderen. Overweeg voor u een konijn in huis haalt eens of een cavia misschien beter bij uw gezin past. Helaas doen mensen hun konijn soms de deur uit omdat hij bijt. Dit is onnodig en bovendien erg zielig. Lees vooral verder over waarom een konijn bijt en wat u er aan kunt doen. Raadpleeg bij twijfel over uw konijn eens de dierenarts.

Konijn bijt: waarom bijt hij?

Een konijn bijt eigenlijk altijd met een reden. Het is voor hem een manier om te communiceren en te laten weten dat hij iets niet wil. We noemen een aantal oorzaken waardoor een konijn bijt:

  • Angst en paniek; bijvoorbeeld door nare ervaringen met nagels knippen of medicijnen. Ook vasthouden als het konijn weg wil kan zorgen voor bijtgedrag.
  • Verdedigen van het territorium/hoknijd; handen die in het hok komen zijn dan bedreigend. Grommen of bijten gebeurt dan vooral door voedsters.
  • Waarschuwen; een konijn bijt zacht in uw hand als hij wil dat u stopt met aaien, of als u in de weg staat.
  • Hij wil niet opgetild of vertroeteld worden. Dit zit niet in de natuur van een konijn, kijk dus niet gek op als het konijn bijt als u hem dwingt.
  • Pijn of ongemak tijdens verzorging of aanraking zorgt ook voor bijtgedrag. Ga in dat geval even langs de dierenarts.

 

 

 

 

Konijn bijt: hoe ga ik er mee om?

Er zijn dus een aantal oorzaken waardoor een konijn bijt. U kunt van alles doen om het bijten te voorkomen. Een groot hok, een maatje in het hok en goed luisteren naar uw konijn als hij niet gepakt wil worden helpt al een hoop. Heeft u een voedster die erg knorrig en bijterig kan doen? Misschien heeft ze last van haar hormonen. Informeer eens bij de dierenarts naar sterilisatie van uw konijn.

Konijn bijt: hoe leer ik dit af?

Een konijn dat bijt door angst voor uw handen in zijn hok of bij zijn voerbak kunt u dit afleren. Vaak is het uit angst dat hij bijt. Hoe rustiger u bent, hoe rustiger het konijn reageert. Trek dikke handschoenen aan tijdens het voeren, om dit te oefenen. Het konijn merkt langzamerhand dat u niks doet en niet terugdeinst. Een konijn dat bijt omdat hij aandacht wil kunt u het beste negeren. Bij twijfel over het bijtgedrag van uw konijn kunt u bij uw dierenarts terecht.