U bent hier: Praktische tips Konijnen Konijn castreren; hoe en waarom?

Gerelateerde informatie

Konijn castreren; hoe en waarom?

Een konijn castreren betekent het mannetjeskonijn (rammelaar) onvruchtbaar maken. Ook aan het konijn castreren zitten voor- en nadelen. Natuurlijk zijn er kosten aan castreren van het konijn verbonden. Toch raden konijnendierenartsen absoluut aan om het konijn te castreren. De voordelen van castratie:

  • Agressie verminderen. Ongecastreerde mannetjes kunnen, als ze sexueel actief worden, agressief zijn naar soortgenoten en/of naar de eigenaar.
  • Vechten tegengaan. Ongecastreerde mannetjes kunnen onderling gaan vechten.
  • Sproeien in huis wegnemen, dit ontstaat door mannelijke hormonen.
  • Ongewenste zwangerschap en nakomelingen voorkomen.

 

 

 


Konijn castreren; wanneer?

Het beste moment om het konijn te castreren is als hij zo rond de 4 a 5 maanden oud is. Het mannetjeskonijn is dan al geslachtsrijp namelijk. Uw dierenarts zal u uitleg geven en bepalen wanneer het konijn gecastreerd wordt.

Konijn castreren; hoe werkt het?

Het konijn castreren kan op verschillende manieren. Het ligt aan de dierenarts welke methode hij kiest. We raden u aan altijd voor een dierenarts te kiezen die veel ervaring heeft met konijnen castreren. Het is mogelijk een open of gesloten methode te kiezen. Ook is er een verschil in het aantal huidsneden, 1 of 2. Konijnendierenartsen raden aan om de zaadstreng en het bloedvat via incisie in de balzak met hechtdraad af te binden. De testikels worden ook verwijderd. De gesloten methode dus, met 2 hechtingen. Het konijn castreren gebeurt onder verdoving.

Konijn castreren: nazorg

Na het konijn castreren kan hij in de warmte uitslapen bij de dierenarts. De recovery moet kort duren, de kans om tijdens deze periode te overlijden is namelijk het grootste. De dierenarts zal voor goede nazorg moeten zorgen. Dezelfde dag mag het konijn weer met u mee naar huis. U krijgt dwangvoeding en darmstimulerende middelen mee, om een stille darm te voorkomen. Ook krijgt het konijn pijnstillers. Zorg ervoor dat u uw mannetje de eerste 3 weken na castratie apart houdt van vrouwtjes, hij is dan nog vruchtbaar! Geef het konijn na castreren extra rust.

Twijfels over konijn castreren?