U bent hier: Praktische tips Konijnen Konijn nagels knippen

Gerelateerde informatie

Konijn nagels knippen

Moet je bij een konijn nagels knippen? In de natuur slijten de nagels van een konijn gelijkmatig. Dit komt door het graven en door de grond waar konijnen op lopen. Heeft u uw konijn veel in een konijnenhok zitten? Dan is de kans groot dat zijn nagels lang worden en u ze regelmatig moet knippen. Lange nagels zijn niet goed en gaan vergroeien. Uw konijn kan daar veel last van hebben en gaat steeds moeilijker lopen. Het is aan te raden om uw konijn altijd voldoende buitenruimte te geven, of regelmatig binnen los te laten lopen.

konijn nagels knippen

Konijn nagels knippen; hoe doe ik dat?

U kunt de nagels van het konijn goed zelf knippen met een nageltangetje. Die koopt u in een dierenwinkel. Als u een groot konijn heeft, is dat tangetje soms te klein, dus informeer daar even naar. Net als bij katten, bestaat de nagel van een konijn uit een dood en een levend gedeelte. Bij lichte nagels kunt u goed zien waar u moet knippen. Bij donkere nagels is dit moeilijker, vraag bij twijfel of de dierenarts het een keer voor wil doen. Mocht het gaan bloeden na het knippen, houd er dan een gaasje tegenaan. Probeer zelf rustig te blijven tijdens het nagels knippen en het voor uw konijn ontspannen te houden. Leidt hem eventueel af met iets lekkers en aai hem.

Konijn nagels knippen; hoe vaak is dat nodig?

Het beste kunt u regelmatig kijken of de nagels er nog goed uitzien. Als ze te lang worden kan het konijn er niet goed meer op lopen. Eens in de 2 of 3 maand moet u ze waarschijnlijk wel knippen, zodat ze niet krom groeien.