U bent hier: Praktische tips Konijnen Konijn zindelijk maken

Gerelateerde informatie

Konijn zindelijk maken

Konijn zindelijk maken: voordelen?

Een konijn in huis is natuurlijk erg leuk. Het diertje heeft zijn eigen konijnenhok en misschien zelf een buitenren. Omdat het konijn veel beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te zijn, wilt u hem vast los laten lopen. Konijnen zijn van nature redelijk zindelijk. Het konijn zindelijk maken geeft de volgende voordelen:

  • Vrijheid voor het konijn in huis, zonder overal behoeftes te doen
  • Hok blijft schoner door een vaste toiletplek, minder schoonmaakwerk
  • Minder ongewenste geurtjes overal

Konijn zindelijk maken: hoe doe ik dat?

Het konijn is van nature redelijk zindelijk. Meestal heeft hij vaste plekjes waar hij zijn behoeftes doet. Mannetjes (rammelaars) die niet gecastreerd zijn bakenen wel vaak hun territorium af. Om ze goed zindelijk te maken, is het slim uw konijn te steriliseren of te castreren.

Begin met een beperkte ruimte voor uw konijn om rond te lopen, zoals de badkamer. Maak deze ruimte veilig voor het konijntje. En plaats een goede bak/konijnentoilet in een hoek. Na een paar dagen zal hij de ruimte waarschijnlijk minder gaan vervuilen en de bak gebruiken. Moedig hem aan door een schepje uit de toilethoek van zijn kooi in de toiletbak te leggen. Of leg iets lekkers in de toiletbak. Vaak blijft het konijn meer dan 1 vast plekje gebruiken, als u de ruimte uitbreidt kunt u ook meerdere bakken plaatsen.

Konijnentoilet of bak voor zindelijk konijn

Er zijn speciale konijnentoilets te koop voor uw konijn. Ook kunt u een bak (kattenbak bijvoorbeeld) gebruiken om uw konijn zindelijk te maken. Let wel op de hoogte van de randen en het formaat. Het konijn moet gemakkelijk in en uit de bak kunnen stappen. En u moet het goed kunnen schoonhouden. Gebruik alleen vulling die niet schadelijk is voor uw konijn en leg er wat hooi bij om te eten, dit zet zijn darmen in werking.

Konijn zindelijk maken: problemen

Soms lukt het niet meteen om het konijn zindelijk te maken. Als het konijn nog erg jong is of hardleers, is geduld nodig. Ook kunnen er andere problemen zijn bij het zindelijk maken van een konijn. Het konijn kan hardnekking blijven plassen en poepen als het niet direct of niet goed wordt opgeruimd. Door de geur kiest hij daarna toch weer dat vervelende plekje op. Ook kan het konijn niet zindelijk zijn door gezondheidsklachten.

Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts in de buurt.