U bent hier: Praktische tips Konijnen Konijnen geluiden

Konijnen geluiden

Konijnen geluiden: waarom belangrijk?

Eigenlijk maken konijnen maar weinig geluiden. Daarnaast zijn konijnen geluiden voor ons natuurlijk moeilijk te verstaan. Hun soortgenoten hebben natuurlijk grote oren, die vangen de zachte konijnen geluiden prima op. Als u uw konijn vaak observeert, leert u steeds beter wat zijn gedrag en konijnen geluiden betekenen. Vooral de combinatie tussen lichaamstaal en geluiden zeggen veel over zijn bedoelingen. Maakt uw konijn opvallende geluiden en lijkt hij ziek te zijn? Neem dan direct contact op met een dierenarts.

konijnen geluiden

Konijnen geluiden; wat betekenen ze?

Een aantal konijnen geluiden zijn goed te herkennen. Zeker als u dus uw konijnen regelmatig bekijkt en bestudeert. Het is erg leuk om uw konijn op deze manier goed te leren kennen. We zetten wat interessante konijnen geluiden op een rijtje:

  • Knorren en blazen; dit is een agressieve reactie, het konijn voelt zich bedreigd en kan gaan bijten.
  • Zacht tandenknarsen; het konijn is tevreden en voelt zich fijn
  • Hard tandenknarsen; het konijn heeft erge pijn en ziet er waarschijnlijk ook lusteloos uit
  • Fluiten; een zacht fluittoontje, het konijn wil graag weer zijn eigen gang gaan en bijvoorbeeld van uw schoot af.
  • Grommen; dit doen rammelaars (mannetjeskonijnen) als ze willen paren
  • Gillen/krijsen; het konijn schrikt erg of heeft ineens vreselijke pijn
  • Stampen op de grond met de achterpoten; het konijn is ontevreden, of geeft een waarschuwing voor naderend gevaar. In dat laatste geval ziet u ook angst in zijn lichaamstaal
  • Piepen; jonge konijnen piepen als ze honger hebben of koud zijn.

 

Konijnen geluiden; hoe reageren?

Hoe beter u uw konijn leert kennen, hoe meer u kunt inspelen op zijn gedrag en geluiden. Laat uw konijn merken dat hij ontevreden is of graag weer weg wil lopen? Luister hier dan naar. Gilt of krijst uw konijn? Ga dan direct kijken of hij zich heeft bezeerd. Laat knorrende en stampende konijnen het liefst met rust, zo’n konijn bijt wel eens. Dit geldt natuurlijk niet als hij boos wordt terwijl u hem moet helpen. Doe dan voorzichtig en trek handschoenen aan.

Ook interessant:

> Konijn zwanger
> Hoe weet ik dat mijn konijn ziek is
> Cavia gedrag