U bent hier: Praktische tips Konijnen Konijnenhok: goede huisvesting voor het konijn

Gerelateerde informatie

Konijnenhok: goede huisvesting voor het konijn

Een konijn in huis halen is gezellig, zeker bij kinderen is het konijn populair. Konijnen zijn niet graag alleen, het is dus slim om 2 konijnen bij elkaar te zetten. Een gecastreerd mannetje en een vrouwtje zijn meestal de beste combinatie. Een konijn houden is niet erg lastig, maar er is toch wel degelijk verzorging nodig voor het konijn. Belangrijk is de huisvesting van het konijn en het schoon houden daarvan.

Konijnenhok; binnen of buiten

Konijnen zijn graag buiten en kunnen er ook prima tegen om in hun hok buiten te leven. Zorg ervoor dat ze in de zomer wennen aan het buiten zijn. Als ze vervolgens buiten blijven, maken ze een lekkere warme wintervacht aan. Het buitenhok moet een wind- en waterdicht deel bevatten. Zorg ook dat het niet vol in de wind staat. Uiteraard moet het konijn in de zomer ook schaduw in zijn hok hebben. Helemaal fijn voor het konijn is als hij buiten een vrije uitloop heeft bij zijn hok. Haal een buitenkonijn ’s winters niet naar binnen, daar kan hij niet tegen. Houdt u het konijn in een binnenhok? Zorg dan voor voldoende vrijheid, door hem iedere dag een tijdje vrij te laten rondlopen.

Inrichting van het konijnenhok

Het formaat van het konijnenhok hangt af van het aantal konijnen dat u heeft. Het konijn moet qua hoogte ook rechtop kunnen zitten. Wat heeft u verder nodig voor een prettig konijnenverblijf:

  • Buitenren met als ondergrond tegels, gras of zand. Let erop dat het konijn zich niet uitgraaft (gaas onder het gras plaatsen).
  • Konijnenhok/binnenhok: bij voorkeur heeft get een plastic bodem, dit is goed schoon te houden. Als ondergrond zijn kranten een goed idee, liever geen zaagsel. Er bovenop stro en daarbij hooi. Vooral als uw konijn buiten leeft is in koude tijden voldoende stro noodzakelijk voor een warme plek.
  • Voerbak en drinkflesje/drinkbak

Hygiëne: schoonmaak van het konijnenhok

Om konijnenziektes te voorkomen en uw konijn prettig te laten leven, is hygiëne van belang. Ook schoonmaak van het konijnenhok hoort daarbij. Lees meer over ‘Hygiëne en schoonmaak van het konijnenhok’