U bent hier: Praktische tips Konijnen Moet ik de vacht van mijn konijn kammen?

Moet ik de vacht van mijn konijn kammen?

Haarballen bij een konijn

Konijnen likken hun vacht dagelijks schoon. Daarbij krijgen ze altijd haren binnen. Dit levert normaal gesproken geen problemen op. Maar als het konijn te weinig hooi heeft, of als zijn darmen om een andere reden te traag werken, wel. De haren vormen dan samen met de voeding een haarbal in zijn buik. Een flinke verstopping ontstaat, wat gevaarlijk is voor je konijn. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts in de buurt,

Kammen of borstelen kortharig konijn

Om uw konijn te helpen kunt u hem kammen of borstelen. Zeker in de ruiperiode is dit goed, het zorgt voor een mooie vacht en voorkomt haarballen. Een kortharig konijn heeft qua vacht verder weinig verzorging nodig. Een vochtig washandje werkt tegen de overtollige haren, maar ook een rubberen borstel is prima. Vraag in de dierenwinkel om advies voor de juiste kam/borstel.

Kammen of borstelen langharig konijn

Langharige konijnen, zoals het angora konijn, moet u regelmatig borstelen en kammen. Zeker als de vacht langer wordt moet dit wekelijks, om klitten te voorkomen. U borstelt laagje voor laagje de haren vanaf de haarwortel naar de punt.

Knippen vacht konijn

Ontstaan er toch klitten of vieze resten bij bijvoorbeeld de pootjes? U kunt dit voorzichtig wegknippen. Wij hierbij nooit met de punt van de schaar naar het konijn. Het is slim om u goed voor te laten lichten in bijvoorbeeld een trimsalon als u zelf het konijn wilt gaan knippen/scheren in de toekomst. In de dierenwinkel vindt u de goede materialen voor vachtverzorging.

Lees ook meer over:

> Moet ik de nagels van mijn konijn knippen?
> Moet ik de vacht van mijn cavia kammen?
> Klachten bij konijnen