U bent hier: Praktische tips Konijnen Tanden konijn: hoe houd ik ze gezond?

Gerelateerde informatie

Tanden konijn: hoe houd ik ze gezond?

De tanden van een konijn zijn voor een konijn van levensbelang. Zijn tanden en kiezen heeft hij nodig om zijn voer te kunnen kauwen. Heeft hij gebitsproblemen? Dan stopt hij met eten, wat zijn darmen stil legt. Deze zogenaamde stille darm zorgt voor grote problemen en leidt uiteindelijk tot de dood. Twijfelt u over de gezondheid van het gebit van uw konijn? Neem dan direct contact op met een dierenarts.

Tanden konijn: problemen door voeding

Het is van groot belang om uw konijn goed konijnenvoer te geven. Bij voorkeur bikskorrels, veel hooi en wat groenvoer. Een konijn dat teveel calcium binnenkrijgt (door knaagstenen of gekleurd konijnenvoer) kan osteoporose/botontkaling krijgen. Krijgt het konijn te weinig voer om goed op te knagen, dan kunnen zijn tanden niet goed afslijten. Gevolg is dat het konijn olifantstanden krijgt. Deze aandoening zorgt ervoor dat hij niet meer kan eten en uiteindelijk sterft. Helaas gebeurt het regelmatig dat de tanden van het konijn problemen krijgen door verkeerde voeding.

Tanden konijn; problemen door erfelijke afwijkingen

Er zijn een aantal afwijkingen bij het konijn die voor gebitsproblemen zorgen. Zo kan de onderkaak te ver naar voren staan (een onderbeet), wat voor pijn zorgt. Ook kan het konijn een scheve kaakstand hebben. Hier kunt u zelf niets aan doen. Ziet u problemen bij de tanden van uw konijn? Eet hij slecht of heeft hij pijn? Ga dan met uw konijn langs de dierenarts.

Tanden konijn: problemen door andere oorzaken

Ook kan het konijn problemen met zijn tanden krijgen door bijvoorbeeld een trauma (bijvoorbeeld een val) of een breuk van de kaak. Uiteraard moet u dit proberen te voorkomen, door het konijn altijd goed op te tillen.

Tanden konijn behandelen: tanden knippen, slijpen of trekken

Er zijn een aantal behandelingen voor problemen aan tanden van het konijn. Het is aan te raden een dierenarts te zoeken met veel kennis van konijnen. Er bestaan zelfs konijnentandartsen. In principe zijn de opties: tanden knippen, slijpen of trekken. Aan tanden knippen zitten best wat nadelen, zeker als de oorzaak niet wordt aangepakt. Zo zorgt het voor pijn bij uw konijn en kan hij een abces krijgen in zijn kaak. Het slijpen van de tanden van het konijn is een mildere en betere oplossing. Het konijn kan dit meestal zonder verdoving aan. Indien de gebitsproblemen op deze manier niet te corrigeren zijn, zal de dierenarts de tanden trekken. Voer moet u dan in kleine stukjes aanbieden, verder kan hij daar goed mee leven.

Uw konijn verdient goede verzorging. Ga bij gebitsproblemen dan ook naar de dierenarts voor advies.