U bent hier: Praktische tips Konijnen Wat eten konijnen?

Gerelateerde informatie

Wat eten konijnen?

Wat eten konijnen: altijd hooibeschikbaar

Dat konijnen hooi eten, is bekend. Hooi is erg belangrijk voor konijnen, het is hun basisvoedsel. Er moet de hele dag hooi aanwezig zijn voor uw konijn, om de spijsvertering op gang te houden. Een konijn dat te weinig hooi eet krijgt last van een stille darm, dit kan dodelijk aflopen. Ook is het kauwen van hooi goed voor de afslijting van de tanden en kiezen van het konijn. Dit voorkomt een aandoening als olifantstanden. Bijkomend voordeel is dat het konijn iets te doen heeft als hij lekker op hooi kan kauwen.

Wat eten konijnen: een bakje droog konijnenvoer

Naast hooi moet u het dieet aanvullen met droog konijnenvoer zoals bikskorrels. Kies niet voor de gemengde voersoorten, daar eet het konijn vaak alleen de gekleurde stukjes uit, terwijl dat juist niet voedzaam is. Krijgt u het konijn net in huis? Geef dan hetzelfde voer als dat het konijn kreeg bij de fokker of dierenwinkel. Op deze manier kan uw konijn rustig wennen. Lees meer over Wat is goed konijnenvoer?

Wat eten konijnen: verse groente

Konijnen kunnen ook groenten eten, maar dit moet u voorzichtig opbouwen. Als het konijn de groente niet goed verteert krijgt het diarree, jonge konijntjes kunnen hier snel aan sterven. Begin dus altijd met een klein stukje per dag (postzegelformaat) en bouw dit langzaam op. Ook heeft het altijd de voorkeur om wat kleine stukjes van meerdere groentes te geven, i.p.v. een groot stuk van één soort.

Wat eten konijnen: oud brood met mate

Konijnen vinden (oud) brood vaak lekker. Geef dit echter met mate, het is niet zo goed voor het konijn.

Altijd vers water

Zorg ervoor dat uw konijn altijd vers water tot zijn beschikking heeft. Konijnen kunnen niet lang zonder water overleven.