U bent hier: Praktische tips Konijnen Wat is goed konijnenvoer?

Wat is goed konijnenvoer?

Om te zorgen dat uw konijn gezond en fit blijft, is goed konijnenvoer belangrijk. De basis voor het konijn is voldoende hooi van goede kwaliteit en vers water. Daarnaast eet het konijn konijnenvoer/droogvoer. Lees ook meer over Wat eten konijnen?.

Gemengd konijnenvoer

De zakken met gemengd konijnenvoer vindt u in iedere dierenwinkel. Toch is het niet aan te raden dit aan uw konijn te geven. In gemengd konijnenvoer zitten veel lekkere gekleurde stukjes, het konijn gaat dat selectief eten en haalt alleen deze lekkere stukjes uit het voer. De bikskorrels laat het konijn vaak liggen, terwijl die juist voedzaam en calciumrijk zijn.

Liever bikskorrels voor het konijn

Hooi blijft het hoofdvoedsel van uw konijn, iedere dag wat gewone bikskorrels erbij maakt het dieet compleet. Bikskorrels zijn namelijk heel belangrijk voor de calciumopname van het het konijn. Als het konijn te weinig calcium binnen krijgt zal het calcium uit zijn kaakbot halen. Hierdoor ontstaat botontkalking.  Er is ook konijnenvoer met biks te koop waar extra vezels in zitten, dit is ook goed voor uw konijn.

 

Hoeveelheid konijnenvoer

Het is belangrijk om het konijn niet teveel voer te geven. Ongeveer 20 gram per kilogram lichaamsgewicht, per dag is genoeg. Geeft u teveel konijnenvoer, dan eet het konijn niet genoeg hooi meer. Ook eet het konijn een deel van zijn eigen keutels op. Als het teveel voer krijgt doet hij dit niet meer en ontstaan er problemen. Zo kan hij een stille darm of darmimmobiliteit krijgen.

Lees ook meer over:

> Klachten bij konijnen
> Wat eten konijnen?