U bent hier: Praktische tips Paarden Hoe train ik een jong paard?

Hoe train ik een jong paard?

Jong paard trainen

Jonge paarden zijn pas uitgegroeid als zij drie jaar zijn. Vanaf deze leeftijd kunt u starten met het inrijden. Voor die tijd kunt u uw paard natuurlijk wel opvoeden en trainen. Het is daarbij belangrijk dat uw paard een band met u opbouwt en u vertrouwt.
De eerste keer dat u uw veulen gaat trainen, jaagt u het dier op met een longeertouw. U stimuleert nu het vluchtgedrag van het veulen. Doe dit totdat het veulen in galop is. Kijk wat het veulen doet als u hem of haar niet meer opjaagt. Draai u om en ga met de rug naar het veulen staan en buig uw hoofd. Blijft het veulen staan, dan loopt u rustig met een gebogen hoofd naar het dier. U aait daarna het veulen. Begint het veulen vluchtgedrag te vertonen? Herhaal de oefening dan net zolang totdat u zijn of haar vertrouwen wint en u het veulen mag aaien.

Met deze oefening is het de bedoeling dat het veulen leert dat u de baas bent en dat u dominant bent. Beloon uw paard met paardensnoepjes of geef een stukje wortel of appel.

Zadelmak maken

Als het paard 3 jaar is, dan kunt u het paard zadelmak maken. Zorg dat u alleen met uw paard bent. Leg voorzichtig het zadel op de rug van uw paard. Het kan zijn dat uw paard nu gaat bokken. Trek dan aan het longeertouw, want uw paard mag niet bokken. Leer dit gedrag direct af. Doe dit net zolang totdat het paard aan het zadel gewend is.

Op het paard rijden

Zodra het paard gewend is aan het zadel kunt u voorzichtig beginnen met inrijden. Dit kunt u het beste laten doen door iemand die niet te zwaar is, voldoende ervaring heeft en (niet onbelangrijk) niet bang is om te vallen. Het is voor het paard in het begin onwennig. Blijf in eerste instantie gewoon stil staan. Het paard zal proberen de persoon van zijn rug af te gooien. Trek aan het longeertouw zodat het paard weet dat dit niet is toegestaan. Neem de tijd om het paard rijklaar te maken. Dit kan een tijdje duren. Zorg er daarbij altijd voor dat u uw paard niet uitput.

Heeft u vragen over uw paard? Neem dan contact op met een dierenarts in de buurt.