U bent hier: Praktische tips Vissen Schoonmaken aquarium en vissenkom

Gerelateerde informatie

Schoonmaken aquarium en vissenkom

 

Schoonmaken aquarium of vissenkom: waarom?

Een terugkerend belangrijk klusje: schoonmaken aquarium of vissenkom. Het is iets dat u zich moet realiseren wanneer u vissen aanschaft. Hoewel goudvissen weinig verzorging nodig hebben, is dit wel een klusje dat van levensbelang is. Het schoonmaken van een aquarium is belangrijk om uw goudvissen gezond en gelukkig te houden. Hoeveel tijd het onderhoud kost, hangt af van de grootte van het aquarium en het aantal vissen dat u heeft.

De vissen halen hun zuurstof uit het water met hun kieuwen. Hiervoor hebben ze vers water nodig, ook planten in het water helpen hierbij. De uitwerpselen van de vissen komen uiteraard in het water terecht, wat het water vergiftigd. Hoewel vissen sterke dieren zijn, is het voor hun geluk en gezondheid belangrijk het aquarium schoon te houden. Vissen kunnen snel ziek worden en sterven. Kies in ieder geval altijd voor een ruim aquarium en niet voor een kleine vissenkom. Dit voorkomt dat het water direct al te erg vervuild raakt.

Hoe vaak aquarium schoonmaken?

Het is aan te raden om eens per week aandacht aan het onderhoud te besteden. Zo krijgen de vissen weer vers zuurstofrijk water. De filter maakt u schoon wanneer dat voor uw aquarium nodig is. In het begin moet u dus regelmatig checken of het alweer nodig is.

Schoonmaken aquarium; hoe werkt dat?

In principe is het schoonmaken van het aquarium niet zoveel werk. Ook is het in tegenstelling tot het schoonmaken van bijvoorbeeld een caviahok niet echt een vies karweitjes. In principe maakt u wekelijks een deel van het aquarium schoon. Hoe gezonder de kwaliteit van uw water is (kijk eens naar de plantjes!) hoe minder schoonmaak nodig is.  Het schoonmaken werkt als volgt: haal ter voorbereiding de vissen met de helft van het water uit het aquarium en zet ze zolang in een ruime bak. De rest van het water gooit u weg. 

  • Aquarium bodem schoonmaken: reinig de bodem en de ruiten van het aquarium met bijvoorbeeld een zachte spons.
  • Aquarium steentjes schoonmaken: spoel de steentjes goed schoon voor u ze terugplaatst in het schone aquarium. Er zijn ook speciale stofzuigertjes te koop die hier goed van pas komen.
  • Aquarium filter schoonmaken: hoe vaak de filter schoongemaakt moet worden is per filter verschillend. Kijk dus zelf regelmatig naar het filter en verschoon hem voordat hij dichtzit. Spoel hem bijvoorbeeld onder koud/lauw water goed af. Doe dit liefst niet tegelijk met het verschonen van het water.

 

Doe de steentjes weer terug in de bak, plantjes die nog mooi zijn kunnen ook weer terug. Doe de vissen voorzichting weer in het aquarium, met het water dat u bewaart heeft. Vul dit aan met nieuw water,